Топ дестинации за Великден на Балканите

  • Топ дестинации за Великден на Балканите
    Топ дестинации за Великден на Балканите

Заради по-късния Великден тази година времето е още по-подходящо за екскурзии и посещения на културни средища и места, които да обогатят общата ни култура и да повдигнат духа ни.

Предлагаме ви осем дестинации на Балканите. 

Метеора в Гърция 

Метеора впечатлява с красотата и спиращата дъха гледка. Комплексът представлява православен манастир в Северна Тесалия, Гърция и включва 9 запазени манастира, от които 6 са действащи. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, на 1 - 2 километра северно от Каламбака, както и на 21 километра северозападно от Трикала и на 70 километра западно от Лариса. 

Манастирският комплекс възниква през X век и съществува оттогава без прекъсване на монашеската традиция. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По административно-църковно отношение метеорските манастири са към епархията Стаги и Метеор на Гръцката православна църква. Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В селищата има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят манастирите. В тях е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Не е позволено да се снима. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.

Приказните замъци Пелеш и Пелишор в Румъния

В северната ни съседка Румъния туровете започват от столицата  Букурещ, минават през необятните Карпати, интересни замъци, сред които и този на Дракула. Едни от най-красивите замъци в Румъния са в курорта Синая. Това са Пелеш и Пелишор, които се намират на около 125 километра от Букурещ. Замъкът Пелеш се простира на площ от 3200 кв.м. и разполага със 160 стаи и зали. Най-известната зала от тях е Голямата оръжейна зала, в която има над 4000 експоната на оръжия и доспехи предимно от Западна и Източна Европа. В замъка има и театър с 60 места, обзаведен в стила на френския класицизъм. Друга интересна зала е Кралската библиотека, която съдържа 30 000 книги. Тя разполага и с тайна врата, която води директно в кралския апартамент. В двореца има и още зали - Музикалната зала, Турския салон и трапезарията.

Бигорският манастир в Северна Македония 

Бигорският манастир е разположен е в община Маврово и Ростуше, по поречието на река Радика, в Реканско, между градовете Дебър и Гостивар. Известен е с изящния си дървен иконостас, смятан за един от най-прекрасните в православния свят. Патрон на манастира е Свети Йоан Кръстител, а бигорски произлиза от камъка бигор, от който са скалите в района. В светата обител може да се види ценния дървен иконостас в църквата на манастира. Главен майстор е Петър Филипов (Гарката) от село Гари, представител на Дебърската дърворезбарска школа, който заедно със своя брат Марко, Макрий Негриев и други помощници се трудят около 6 години, за да създадат този шедьовър. Иконите в иконостаса са дело на зографа Михаил Анагност и сина му Димитър - монах Данаил, от влашкото село Самарина. Заедно с иконостаса Петре Филипов и останалите дърворезбари изработват и архиерейския трон и игуменския стол в църквата.

Златибор в Сърбия 

Златибор е планина в Сърбия, част от масива на старовлашко-рашките планини. Златибор има площ от около 1000 квадратни километра, дължина от 55 км, а широчина до 20 км. С размерите си е най-голямата планина в целия масив.

Планината се простира в посока северозапад-югоизток. Най-високият ? връх е Торник (1496 m), известен ски-център и курорт в Сърбия. Златибор се намира в северната част на района на Стари Влах, граничен район между Стара Рашка, Херцеговина и Полимието. Докато се намирате в района може да посетите и пещерата Стопична, която е дълга 1691 м., общата и площ е 8 км., а височината и на места достига до 50 м. Състои се от пет части: светла стая, тъмна стая, голяма зала с вани, канал с вани и речно корито. През нея тече река Търнава, която милиони години оформя така наречените "каменни вани", една от атракциите достъпна за туристи. Друга забележителност е уникалният водопад, който достига височина почти 10 м. и се нарича " Извор на живот". 

Саранда в Албания

Саранда е южната врата към Албанската Ривиера и един от най-добрите градове за посещение. Намира се близо до перлата на страната - Ксамил. Отседнете в Саранда, където ще бъдете близо до някои от най-добрите ресторанти в Албания и до бурния нощен живот на града, но и до легендарния плаж Ксамил. Еднодневните екскурзии с лодка до плажовете Какоме и Крорез са истински хит. Само срещу 30 евро можете да прекарате деня в разходка по крейбрежието. Най-доброто време за посещение на Саранда е през май, юни или септември и октомври, когато няма много туристи, но плажните барове и ресторанти са отворени.

Дубровник в Хърватия

Дубровник е град с древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там. В селището кипи живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафенетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите незабавно. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти. От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато и да го посетите, ще се насладите на неговата красота, но все пак тя се разкрива най-пълно през пролетта и лятото.

Будва - Черна Гора

Град Будва впечатлява с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от Кадмус, финикиец, който е бил заточен в Тива и след напускането й той и жена му Хармония намират подслон тук. Можете да направите еднодневна екскурзия до близкия остров Свети Никола, където голяма атракция са дивите животни, които обитават скалистата местност, както и задължителното барбекю, с което ще ви нагостят в сянката на уникални растения. Стигнете ли центъра на Будва, непременно се разходете в градската градина, която ще ви отведе неусетно до брега на морето.

Остров Крит

Крит е островът с дългите плажове, с дълбоките клисури, които се отварят към морето, и с цветния микс от гръцко, османско и венецианско наследство, видимо по улиците на Ханя, Ираклио и Ретимно. Освен това е място с прекрасен мек климат, където дори лятото не е изпепеляващо горещо заради ветровете мелтеми. В западната част на равнината Месара, според учените, се намира бившето пристанище на град Фестос, а сега - едно от най-популярните села на остров Крит, които може да посетите. На първо място, Матала е известен със своята известна скала с множество пещери и великолепен плаж с чиста вода. Всяка година тук се провеждат големи фестивали и концерти, а любителите на археологията могат да посетят близките археологически обекти на двореца Фестос и Гортин. В Крит има и православни манастири, един от които е Кера Кардиотиса. Светата обител се намира в централната част на острова, в планински район. Манастирският комплекс е построен на 500 метра надморска височина. Първото му споменаване датира от 14 век. Това е най-известният религиозен комплекс в Крит.