Великден - символика на традициите и обичаите

  • Великден - символика на традициите и обичаите
    Великден - символика на традициите и обичаите
  • Великден - символика на традициите и обичаите
    Великден - символика на традициите и обичаите

Честито Възкресение Христово! Носете доброто в сърцето си и винаги му давайте път!

На този светъл празник искаме да ви припомним няколко обичаи и традиции, както и тяхното значение.

Пазете християнските и българските обреди и ритуали, те създават нашето единство.

Великденските яйца:

- Яйцето е символ на жизненото начало и обновителните процеси в природата. В много митологии присъства идеята, че светът е създаден от яйце, затова то олицетворява Вселената.

- Първото яйце винаги се боядисва в червен цвят. Според една легенда, когато Божията майка отишла в Рим, посрещайки императора, тя му подарила червено яйце – символ на Христовата кръв.

- Стопанката на къщата натърква бузките на децата с първото червено яйце и рисува кръст на челата им, за да са здрави и румени през цялата година.

- След това яйцето се поставя пред икона - най-често на Дева Мария. По този начин се смята, че домът ще бъде закрилян от нея през годината.

- На следващата годината, оставеното пред иконата яйце, се чупи и ако не е развалено, всички в дома ще се радват на здраве и благополучие.

- Яйцето може да се зарови в нивата, за берекет и да пази реколтата.

Великден - символика на традициите и обичаите

Великденските козунаци:

- Спорд българските обичаи почти всеки празник се почита с обреден хляб. Такъв е и козунакът, който обаче навлиза като традиция едва в началото на XVIII век.

- Козунакът се меси в Страстната събота преди изгрев слънце. 

- Козунаците, както и всички видове хляб, не се режат, а се чупят, защото се вярва, че хлябът има душа.

Тържествената литургия:

- В полунощ на събота срещу неделя се провежда Тържествена литургия в църквите и храмовете. След това вярващите ги обикалят три пъти. Накрая всеки си взима частичка от благодатния огън, който отнася мълчаливо вкъщи. Вярва се, че така всеки взимаа част от божествената светлина.

- Ако човек успее да занесе запалената свещ до дома си, ще има късмет, здраве, ще е пречистен и щастлив, а в дома му ще има само благоденствие.

***