Три причини да видите Северно сияние в София

  • Три причини да видите Северно сияние в София
    Три причини да видите Северно сияние в София

Северно сияние може да се види в София – веднъж годишно, в началото на декември, за около седмица.

Кинофестивалът за скандинавско кино „Северно сияние“ се провежда за пети път (през 2014 г. от 3 до 11 декември) и тази година акцентът е върху екранизациите на литературни произведения. Не са пропуснати и любителите на пътешествията и авантюрите, за които Северът има безкрайно много предизвикателства.

Ето ги нашите любими заглавия от кинофестивала Северно сияние 2014:

1. "На север от слънцето"

- Какво ще правим днес?

- Просто ще стоим тук.

Много ни хареса тази философия, присъща на 20-годишните. Инге и Йорн прекарват девет месеца норвежка зима в необитаемия залив на изолиран арктически остров отвъд Арктическия кръг. Там си построяват колиба от корени и изхвърлени на брега отпадъчни материали и ядат храна с изтекъл срок на годност от сметищата на магазините. Но и носят със себе си две много важни вещи: сърфовете, които всъщност са ги довели до арктическото приключение. Най-добрите в света вълни за сърф са добре пазената тайна на този пустеещ залив. 

30114

*

2. "Експедиция до края на света"

Оказва се, че все пак има нещо, заради което можем да се радваме на глобалното затопляне: шанса за създаването на този филм. Замръзналите фиорди на Гренландия по принцип са блокирани от лабиринт от непроходими протоци, но Северният полюс бавно се топи и образувалите се тесни водни процепи отварят непознати пътища. Заредени с откривателския дух на Колумб и приключенския хумор на Вернер Херцог, пъстра експедиция от учени и хора на изкуството се отправя на север към новите земи. А вие сами ставате част от експедицията, откривате нови биологични видове, срещата се с полярни мечки, плавате, летите... 

30115

3. "Синовете на Норвегия"

Не е лесно да се бунтуваш, когато и баща ти иска да дойде на партито. Един ден през 1979 г. Магнус и синът му Николай бутат стената на новата си къща в Рикин. Магнус е архитект, хипи и свободен дух – изключение в една общност на равенството и конформизъм. Той винаги подкрепя сина си и го подпомага безусловно, дори когато на Николай престава да му пука. „Синовете на Норвегия” е филм за бунта, пънк рока, ада на предградията и борбата между изроди и пънкари. Но най-вече за необичайните взаимоотношения между баща и син - силната семейна връзка, която понякога правим всичко възможно, за да скъсаме.

29813

Вижте програмата на кинофестивала Северно сияние по дни и кина.