Църква Свети Николай в София

  • Църква Свети Николай в София
    Църква Свети Николай в София
  • Църква Свети Николай в София
    Църква Свети Николай в София
  • Църква Свети Николай в София
    Църква Свети Николай в София

Тази малка църква в центъра на София се е скрила под бетонни навеси, от едната й страна има казино с ярки, светещи табели, от другата е бившият "Кореком". Ако не знаете, че е там, или ако не се загледате, може и да я подминете.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София е едновременно един от най-старите и най-новите храмове в столицата. Смята се, че за първи път тук църква се е появила още по времето на император Константин Велики – това ще рече повече от 1600 години история. Археолози смятат, че в основите на храма, под бившия "Кореком" и под хотел „Рила“ има останки от резиденция на Константин Велики, използвана по-късно и от цар Калоян по време на престоя му в древна София. Улицата, на която се намира "Свети Николай", също се нарича "Цар Калоян".

Много за съдбата на храма през вековете не се знае. Знае се обаче, че на 30 март 1944 г., по време на бомбардировките над София, камък върху камък не остава. Разказват, че единствено иконата на Свети Николай оцелява - днес поставена на иконостаса на храма.

В края на 70-те години е издигнат сегашният малък храм на мястото на развалините на стария. Близо десетилетие отнема да се изрисува и да се направят красивите дърворезбовани украси. И ако вкопаните в земята църкви са типични за времето на османската власт, когато не е било разрешено християнските храмове да са по-високи от турчин на кон, крачка след входа на „Свети Николай“ също ви очакват стъпала надолу. Причината тук е била сградата на "Кореком"-а, която не е позволявала църквата да расте на височина. Това пък я е направило уютна и закътана. Вътре няма прозорци, тясно и задушевно е. Перфектно място за молитва или просто за размисъл.

Празникът на храма е на 6 декември. 

Вижте още църкви в София.