Църквата „Свети Франциск“ в Евора

  • Църквата „Свети Франциск“ в Евора
    Църквата „Свети Франциск“ в Евора

Църквата „Свети Франциск“ се намира в Евора, Португалия. Най-известна е със своя пищен параклис на костите. Църквата е класифицирана като национален паметник през 1910 г.

Тази огромна църква е построена в готически стил (с някои мануелински влияния) между 1475 и 1550-те години по дизайн на Мартим Луренсо, замествайки по-ранна романска църква от 1226 г.

Тя е единствена по рода си през своя притвор с аркади пред църква. Аркадата е оформена от седем арки с различни форми (полукръгли, заострени или във формата на подкови арки), типично съчетание от готически и мавритански елементи.

Църквата „Свети Франциск“ в Евора
Снимка: wikimedia

Църквата показва величествени пропорции: 36 x 34 x 24 м. Единичният, засводен в някои части купол създава впечатление за много широко пространство, подчертано от белия хоросан по стените и колоните. Това е най-големият купол от този вид в португалските църкви. Просторният свод на прелеза се опира на огивални арки. Бащата на португалската драма Гил Висенте е погребан от лявата страна на входа.

Храмът (началото на 16 век) с главния олтар (от по-късна дата) показва ренесансови черти. Но мястото, отредено за хора са направени в различни стилове на изкуството: дясната в Ренесанс, лявата в бароков стил. Олтарите в трансепта са украсени със позлатени скулптури (talha dourada), оформящи панели от 16-ти век, вероятно рисувани от фламандски художници.

Църквата „Свети Франциск“ в Евора
Снимка: wikimedia

Страните на наоса съдържат дванадесет отворени параклиса, построени между контрафорсите на стената.

Църквата „Свети Франциск“ изглежда отвън като строга готическа църква, но вътре в нея се крие един от най-ослепителните изложби на Бароко в пълно изяществото. Всичко е обсипано от близо 100 кг златни листа. Ако видите само една църква в Портогалия, нека бъде тази.

Църквата „Свети Франциск“ в Евора
Снимка: wikimedia

Най-високо в списъка ви трябва да бъде куполът, преплетен с лози и къдрици, с херувими и обсипан със златни листа. Отлепете слоевете, за да намерите забележителности като параклиса в стил Мануелин на Свети Йоан Кръстител, статуята на Свети Франциск от Асизи от 13-ти век и Дървото на Джеси от 18-ти век, полихромно чудо на олтарната част. В църковния музей се съхранява прекрасна, добре редактирана колекция от сакрално изкуство.

В зловещите атмосферни катакомби някога са били погребвани важни личности на Порто. Внимавайте за скулптурни произведения на италианския майстор Николау Насони и португалския скулптор Антонио Тейшейра Лопес.