Кратко бягство в Евора, Португалия

  • Кратко бягство в Евора, Португалия
    Кратко бягство в Евора, Португалия

На кратко разстояние от Лисабон, красивият главен град на свободния от тълпата регион Алентежо е идеално място за поглъщане на вековната му история и забавяне на темпото...

Капела дос Осос, параклисът на костите, е може би най-известната, но най-страшната гледка в Евора, един от най-красивите градове на Португалия и главен град в района на Алентежо. Датирайки повече от пет хилядолетия, Евора има богата история. Вероятно основана от келтите, тя процъфтява при римляните и придобива лабиринт от алеи при маврите. През 15 век кралете на Португалия пребивават тук и градът влиза в своя златен век. Построени са впечатляващи църкви и дворци и това се превръща във важен център на учението - макар че понякога нещата стават доста кървави, например когато еретиците са изгорени до смърт по време на инквизицията от 16 век.

Кратко бягство в Евора, Португалия
Снимка: wikimedia

Днес историческият център на Евора е признат за обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Влезте в стените на стария град и ще се натъкнете на толкова много история, от римски храм и бани, до акведукт от 16 век, от бивш кралски дворец до мавритански аркади. Ще намерите много повече от очарователни добре запазени музейни произведения. Разположен на около 90 минути с автобус или влак от португалската столица Лисабон, Евора е оживен университетски град, с множество ресторанти, кафенета и барове, за да се отпуснете, след като сте проучили криволичещите му улици и красиви площади.

Кратко бягство в Евора, Португалия
Снимка: pixabay

Евора също така служи като точка, от която да прескачате, за да проучите по-широкия регион на Алентежу в Южна Португалия, който обхваща една трета от страната и се простира от дивите плажове на Атлантическия бряг на запад до испанската граница на изток. Той е известен и с вино от световна класа и черното си свинско месо, добито от прасета, които се хранят с жълъди.

Неолитни обекти засипват околностите, показвайки значението на региона преди много хилядолетия, докато зрелищните селища на хълмовете гледат над залетите от слънцето равнини и провинции. 

Ден 1: Почувствайте града в костите си

Кратко бягство в Евора, Португалия
Снимка: wikimedia

Старият град е изключително приятен за разглеждане: нищо не е на повече от десет минути разходка от главния площад, Праца до Жиралдо. Добре запазеният римски храм, използван като място за екзекуция по време на инквизицията, датира от около първия век сл. Хр. Римските бани, близо до кметството, са още по-стари.

Огромната розова-гранитна катедрала на Евора е от 12 век и съдържа необичайна статуя на бременната Мария. От покрива се откриват страхотни гледки, докато в съседство впечатляващият архиепископски дворец е дом на музея на Евора.

В малката Капела дос Осос (параклис на костите) повече от 5000 кости са обсипали стените. 

За нещо по-леко - спрете се на пазар на Rua 5 de Outubro, където има магазини, специализирани в екологични коркови продукти.

Евора разполага с богат избор от ресторанти. Подкрепете богатите специалитети с местно вино.

Ден 2: Потърсете камъните

Кратко бягство в Евора, Португалия
Снимка: wikimedia

Напуснете града - с колело, кола или на организирана обиколка - и отидете в търсене на мегалити. Най-малко 150 мегалитни места са открити около Евора, което предполага, че това е било важно място в неолитни времена.

Кромлехът на Алмендрес, на 15 км източно от Евора, е еквивалентът на Иберийския полуостров на Стоунхендж, място от около 95 камъка. Първият кръг е създаден преди повече от 7000 години. Разположен на хълм, той гледа към Евора и катедралата му, което повдига предположения, че там вероятно е имало мегалит, който е предшествал първата църква. Няма посетителски център или такса за влизане и това е прекрасно, спокойно място. Близкият Менхир от Алмендрес е самотен камък с височина 2,5 м., може да бъде достигнат пеша нагоре по изсечена пътека. Неговата символика е неизвестна.

Това е селскостопанска зона от коркови дървета, маслинови горички, слънчогледи и лозя. Стигането до камъните ще ви даде възможност да видите коркови дъбове отблизо; Дърветата, които са били събрани, се оставят с наситено червено подкосъм, докато израства новата им кора. Това е ключово място и за виното и много от местните винарни предлагат обиколки, дегустации и шансове да опитате местна храна.

Ден 3: Насочете се към върховете на хълмовете

Кратко бягство в Евора, Португалия
Снимка: wikimedia

Разгледайте по-широкия регион Алентежо. Това е тиха наслада от подвижни хълмове, селца на върха и почти празни пътища, които са удоволствие за шофиране. Районът също има много красиви стари места за отсядане, ако искате да останете за една нощ.

Селото Монсараз на върха на хълма, гледащо към границата, има бурна история на нашествие и контраатаки, включващи маврите, испанците, рицарите тамплиери и херцог на Кеймбридж от 14 век. Мегалитите описват зоната около него.

Наблизо езерото Алкева е най-голямото езеро в Европа и е сертифицирано място за гледане на звезди. Останете на лодка, гребете с кану или просто се разходете наоколо. Или наемете мотор, за да разгледате брега и околните села. Има и серия от пешеходни пътеки.

Бежа е друг град с историческо значение. Основан е през 48 г. пр. Н. Е. от Юлий Цезар и има добре запазен замък (с превъзходна гледка) и интересен стар център. 

Съвет: 

Някои музеи и исторически забележителности се затварят за час-два посред бял ден, така че направете това, което правят местните, и обядвайте дълго преди да продължите да изследвате околността.

Кога да отидете: 

Пролетта и есента са най-добри. Температурите могат да достигнат 40° C или повече през лятото. Зимите обикновено са доста меки, въпреки че може да има слана.