Цяла улица, покрита... с дъвки

  • Цяла улица, покрита... с дъвки
    Цяла улица, покрита... с дъвки

Дъвченето на дъвки е проблем за западните общества - според едно проучване в САЩ от 2005 г., за една година всеки човек дъвче средно около 800 грама дъвка.

Това означава около 250 000 тона дъвка годишно, голяма част от която остава по улиците, по стените, по тротоарите, по обувките и струва милиони пари и нерви, за да бъде почистена.

 

38800

Въпреки това, дъвките са наоколо от твърде дълго време и те са използвани за изява на импровизиран талант и творчество. Пример за това е Алеята на дъвките в Сан Луис Обиспо, Калифорния. Алеята в този американски град е висока около 5 метра и е дълга около 20 метра.

38799

Цялата е в дъвки от всички страни, по цялата си дължина, а някои туристи разпознават сред разноцветната картина определени форми, думи и дизайн, цветя. На места в дъвките са залепени монети, които блестят като очи от стените.

38802

Някои историци вярват, че масовото залепяне на дъвките е започнало след Втората световна война като ученическа шега на завършващите гимназисти  в града. Сървенованието между учениците от едното училище и тези от другото за това кой ще залепи повече дъвки на алеята е било причина за нейният настоящ вид. През 70-те алеята вече е била атракция сред местните и то атракция, която е останала, въпреки почистването на два пъти.

 38798

Друга такава стена има в американския град Сиатъл. Тя е известна като Стената с дъвките на Маркет Тиатър и се намира на Пощенската алея. Тази стена прилича на онази в Сан Луис Обиспо, но традицията е започната през 1993 г. от чакащите на опашката да влязат в театъра, които са залепяли своите дъвки, където са намерили из улицата.