Туристите вече имат достъп до здравната карта на Франция

  • Туристите вече имат достъп до здравната карта на Франция
    Туристите вече имат достъп до здравната карта на Франция

Франция изисква здравни карти за всички ресторанти, кафенета, барове и транспортни мрежи на дълги разстояния от 9-и август. Това е продължение на пропуск, който понастоящем обхваща достъпа до много културни, развлекателни и развлекателни заведения в цяла Францияи се изисква както от местните жители, така и от туристи.

Длъжностните лица също правят здравния пропуск достъпен за туристи извън ЕС, след като много от тях съобщиха, че техните собствени сертификати за ваксинация не са признати на места в цяла Франция.

Чуждестранните посолства във Франция вече са изложили някои подробности за това какво включва този процес. Ако пътувате до Франция, ето ръководство за разбиране на здравната карта, къде трябва да я представите и как можете да се регистрирате за нея.

Какво представлява здравната карта?

Здравният пропуск показва, че притежателят е бил напълно ваксиниран срещу COVID-19 (във Франция това означава една седмица след последната доза от курса на ваксина Pfizer, Moderna или AstraZeneca или 28 дни след ваксина Johnson & Johnson), се е възстановил от вируса през последните шест месеца или е дал отрицателен тест през последните 48 часа с PCR или антигенен тест.

Той влезе в сила на 21 юли, като предоставя на притежателя достъп до всяко място за отдих или култура в цяла Франция с капацитет над 50 души, включително музеи, галерии, театри, кина, концертни зали, изложбени пространства, нощни клубове, дискотеки, зоологически градини, фестивали на открито, спортни обекти, тематични паркове, библиотеки, басейни и туристически атракции като Айфеловата кула.

От 9 август здравната карта ще бъде разширена за ресторанти, кафенета и барове (както на закрито, така и на открито), някои търговски центрове, влакове и автобуси на дълги разстояния, вътрешни полети, болници и старчески домове.

Хората могат да качат статуса си на ваксинация или тестване в приложението ToutsAntiCovid или да кандидатстват за хартиена версия с QR код. Изисква се за всеки над 18 години и до 30 август ще бъде разширена и за деца на възраст между 12 и 17 години.

Как туристите могат да кандидатстват за здравната карта?

Ако пътувате от ЕС, можете да представите своя дигитален сертификат за COVID-19 или одобрен европейски здравен сертификат, който документира Вашия ваксинационен или тестов статус. Френското посолство в Германия потвърждава, че ако издаденият ви сертификат е с европейски флаг, вашият сертификат е съвместим и „ще бъде разпознат по време на проверките във Франция по същия начин като френските сертификати“.

Не съм ваксиниран, къде мога да се тествам във Франция?

Тестването е широко достъпно във Франция в повечето аптеки и медицински заведения, но обикновено ще трябва да си запишете час предварително. Повечето аптеки могат да направят антигенни тестове за около 25 евро, а PCR тестовете могат да струват около 45 евро. Когато използвате здравната карта, вашият статус на тестване е валиден само за 48 часа, което означава, че ще трябва да бъдете редовно тествани, за да влезете в местата за провеждане.