Туризъм по стъпките на сицилианската мафия

  • Туризъм по стъпките на сицилианската мафия
    Туризъм по стъпките на сицилианската мафия

Мафиотите по принцип не са приятни момчета, никой не иска да си има вземане-даване с тях и като цяло е по-спокойно да ги гледаш на екрана или да четеш за тях. Именно благодарение на медиите и масовата култура, действителни и измислени образи като Ал Капоне, Лъки Лучано, Вито Корлеоне и Тони Сопрано са станали нарицателни за тъмната страна на живота и бизнеса.

Книгата „Кръстникът“ на Марио Пузо и едноименната кино-трилогия на Франсис Форд Копола хвърлиха светлина върху действителността в Коза Ностра и на практика направиха организацията легендарна, дори за хора, които са далеч от пипалата й. Тази легенда днес се осребрява от туристическите агенции, които организират пътувания до местата, където са били заснети сцени от „Кръстникът“.

Става дума за селото Савока в Сицилия, където героят Майкъл Корлеоне се запознава със съпругата си и се жени са нея. Савока всяка година е посещавана от многобройни фенове на филма/книгата и същото важи за селото Корлеоне, на юг от Палермо, откъдето стария дон Корлеоне взима името си.

36093


Други туристически агенции дори развеждат туристи из места, които са значими и свързани с мафията в Палермо, Корлеоне и Сиракуза. Трети пък стигат по-далеч и предлагат възможност на туристите да разберат какво е да израснеш в мафиотска атмосфера, като организират срещи с Анджело Провенсано, синът на известния криминален бос Бернардо Провенсано, известен като „Босът на босовете“. Той в момета е в затвора, заради участие в убийството на магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. Преди това дон Бернардо се е укривал от закона цели 43 години.

36092

Всичко в името на туризма и бизнеса, разбира се. Друг въпрос е дали подобни начинания всъщност не спонсорират организираната престъпност, като й носят свежи, легални пари. Едно е сигурно – в Сицилия обстановката е автентичната от „Кръстникът“, тъй като местни хотелиери и ресторантьори продължават да се оплакват, че мафията продължава да им иска пари за „защита“. От себе си. 

Ако вече ви се ходи в Сицилия, вижте и най-изгодните екскурзии до Сицилия.