Тюфелсберг – изчезваща реликва от Студената война

  • Тюфелсберг – изчезваща реликва от Студената война
    Тюфелсберг – изчезваща реликва от Студената война

Ако се интересувате от историите около Студената война, Берлин определно е подходящо място да научите повече.

Градът е бил точката на разделение в Европа и следите от идеологическия конфликт са видими години след разпадането на комунистическите режими в Европа през 1989 г.

Една от тези реликви е станцията Тюфелсберг на един от хълмовете в Берлин. Тя се издига на 80 метра над платото Телтоу и е била построена от американската Национална агенция за сигурност.

36251

През 1961 година англичаните и американците започват да търсят подходящо място за подслушване на комунистите от другата страна на Стената. През 1963 г. е започнало изграждането на станцията и заради нея дори се е наложило изместването на ски лифтовете, защото те пречели на сигнала. Подслушвателната станция е функционирала до падането на комунизма през 1989 г., а след това оборудването оттам е изнесено. Сградата и куполът още са там и в момента са в процес на разпадане.

36249

Това е така, защото в началото на 90-те Германия преживява възход след обединението си и група инвеститори купуват сградата с цел да я направят хотел. Бумът на строителството обаче е направило инвестицията нерентабилна и проектът е изоставен. Градът е опитал да си върне хълма, но ипотеката на имота възлиза на милиони. През 2006 г. имотът е бил вписан като гора в регистрите на града и там вече не може да се строи. В последствие станцията е станала жертва на вандализъм и днес се охранява. В наше време посетители могат да влизат в подслушвателната станция през деня само с екскурзоводи. Колко ще остане от нея в близко бъдеще и без подрръжка е друг въпрос. 

36250