Уикенд край София - Чокльово блато

  • Уикенд край София - Чокльово блато
    Уикенд край София - Чокльово блато

Когато заговорим за блато близо до София, първата асоциация обикновено е с Драгоманското блато.

Облагородено с множество мостчета, позволяващи навлизането навътре във водната площ, с изградена дървена кула, от която с бинокъл може да се наблюдава околността, то привлича все повече интерес към себе си. Но сега да обърнем поглед към едно друго блато, също подходящо за еднодневна разходка. На 70 км. от София, сгушено в самото сърце на Коньовската планина, се намира Чокльово блато (наричано още Байкалско блато). Оставаща някак в сянката на Драгоманското блато, тази влажна зона също е посвоему уникална и отличаваща се.

Уикенд край София - Чокльово блатоСнимка: Виктория Драгиева

Чокльово блато - изглед към едно от билата на Конявска планина

Намиращо се на 880 м н.в., в непосредствено до село Байкалско, на 24 км. от Радомир, Чокльово блато е едно от най-големите торфени находища в България - единственото в страната ни торфено блато. Изобилстващата тук лечебна торф (за която се предполага, че на дебелина достига до няколко метра) е подходяща за кални бани, лекувайки редица заболявания на опорно-двигателния апарат. Това е и една от причините през 1992 г. влажната зона да бъде обявена за защитена територия. Другата е, че блатото е местообитание на редки и защитени земноводни и птици – белоока потапница, дива кокошка. От бозайниците тук могат да се срещнат видри.

Уикенд край София - Чокльово блатоСнимка: Виктория Драгиева

От редките растителни видове тук може да се види блатно пропадниче, розмаринова върба, петтичинкова върба, торфен мъх.

Знаете ли, че:

Освен че са местообитания на редки животински и растителни видове, блатата играят ценна роля в пречистването на преминаващите през тях води, както и при балансирането на нивата на подпочвените води.

Уикенд край София - Чокльово блатоСнимка: Виктория Драгиева

Чокльово блато - от високо

Разходката до Чокльово блато може да комбинирате с посещение на Земенския манастир, както и с разходка до язовир Пчелина и параклис „Св. Йоан Летни“. Но какъвто и маршрут да изберете, завършете го в Калище, където в Калената пивница автентични сърби ще ви поднесат автентични сръбски специалитети. Да ви е сладко!

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от Виктория Драгиева, автор на блога за пътешествия Stupki.bg. Последвайте го, за да научите още интересни местенца, които да откриете!

***