Уличната храна в Тайланд

  • Уличната храна в Тайланд
    Уличната храна в Тайланд
  • Уличната храна в Тайланд
    Уличната храна в Тайланд
  • Уличната храна в Тайланд
    Уличната храна в Тайланд
  • Уличната храна в Тайланд
    Уличната храна в Тайланд

Реших проблема с храната сравнително лесно, като заставах до малко пътуващо ресторантче на мотор с кош и наблюдавах какво поръчва тайландецът и колко плаща. След това правех същото. Съвсем скоро получих първите отлични резултати. Вече започнах ясно да чувам английския език и можех да се храня с невероятно вкусната и евтина тайска храна. Тези малки пътуващи ресторантчета бяха моят първи досег с прочутата тайландска кухня и началото на едно изумително кулинарно пътешествие, продължаващо вече десет години.

Пътуващата кухня на три колела е едно малко чудо, плод на трудолюбието и изобретателността на тайландеца. Буквално за минути на пустия преди тротоар се оформя малко ресторантче с няколко пластмасови маси и столове и магическото шоу започва. Можете да избирате от петнайсетина ястия, някои на барбекю, други пържени или варени, супи или закуски. Предлагат пиле или патица, свинско, телешко, риба и прясно уловени калмари и скариди, а също студена бира и безалкохолни напитки, безплатно лед и вода.

Всичко това се прави на мотоциклета, готвят двама или трима тайци, често работи цялото семейство, включително и децата, при постоянната жега от трийсет и повече градуса. Мият чиниите на тротоара в кофи, забърсват ги с мръсен парцал и те отново влизат в употреба.

Подобен уличен ресторант, ако има кой да го отвори у нас, веднага ще бъде спрян от ХЕИ и полицията, а собствениците ще плащат здрави глоби като хора, застрашаващи живота и здравето на съгражданите си. Нищо подобно не се случва в Тайланд, а и в много други азиатски държави. Защо ли не плъзват епидемии от стомашно-чревни болести или отравяния? Всичко е много просто.

От векове насам азиатската и западната кухня вървят в различни посоки. В европейската, в това число и българската, приготвят храната след дълга топлинна обработка, претоплят и я консумират многократно. Често след по-продължителен престой или след обичайните многократни подгрявания храната става безвкусна и с доста съмнително качество. Азиатецът готви в момента на поръчката и всяко ястие се приготвя отделно и само за себе си. Кратката топлинна обработка трае минута или две, но на много висока температура, често ястието се подпалва за миг. Резултатът е винаги прясно сготвена, вкусна и здравословна храна. Като добавим и обилното подправяне с естествените консерванти люто и чесън, които тайците щедро ръсят направо с шепи, добиваме представа за азиатската кухня.

Цели часове стоях и гледах като омагьосан как някоя мило усмихната тайландка приготвя ястия на всеки три минути и при това винаги с отличен резултат.

Откъс от „Моята Азия на Райко Матеев. Издателство Колибри.

Спечелете книгата "Моята Азия", в която Райко Матеев разказва за своето пътуване с яхта от Царево до Тайланд! Напишете в коментар под статията заради какво бихте отишли в Тайланд. Печелившият ще бъде обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 1 октомври.