Дискът от Небра - най-старата звездна карта в света

  • Дискът от Небра - най-старата звездна карта в света
    Дискът от Небра - най-старата звездна карта в света

През 1999 г. трима иманяри намират в гората край Небра грандиозна плячка

Местността на 180 километра от Берлин е известна с това, че там е имало паристорически селища и металните детектори на иманярите наистина са засекли находка.

Иманярите откриват две бронзови саби, две брадви, длето, фрагменти от спираловидни гривни и бронзов диск със златни инкрустации.

Именно дискът е бил най-ценният артефакт.

38011

Това е Небесният диск на Небра и според ЮНЕСКО е най-старото подобно изображение на космическите явления в света. Дискът има диаметър от 30 см и тежи 2,2 кг, а по повърхността му има символи като полумесец, слънцето и звездите, както и Плеядите.

Златните елементи по диска са добавени по-късно и с голяма точност, за да пресъздадат от височината на хълма Мителберг, където е намерен дискът, явления като зимното и лятното слънцестоене.

Дискът от Небра - най-старата звездна карта в светаСнимка: Nebra Ark - The Sky Disc Experience

Структури като Стоунхендж доказват, че древните са познавали звездите и са имали основни астрономически познания, а подобни реалистични карти на небето не се появяват до 1400 г. пр.Хр. в Египет.

Дискът от Небра - най-старата звездна карта в светаСнимка: Nebra Ark - The Sky Disc Experience

Дискът от Небра обаче е на възраст от поне 3600 години. Другото интересно е, че той не е намерен на място на древни цивилизации като Египет и Гърция, а в Северна Европа. Това е странно, защото там не е имало такива култури, нито писменост, а останките от мечове и брадви доказват примитивно съществуване. Именно заради това, Дискът от Небра е толкова ценен артефакт.

Дискът от Небра - най-старата звездна карта в светаСнимка: Nebra Ark - The Sky Disc Experience

Полезна информация: Дискът от Небра е изложен в Държавния музей за праистория в град Кале. На мястото, на което е намерен дискът, има посетителски център Nebra Ark - The Sky Disc Experience. Интерактивната изложба и планетариум ще ви обясни закодираното в диска знание така че да нямате съмнение. Можете да се качите и на Небесната кула и да погледнете в точната посока, в която са гледали авторите на диска, когато са го създавали. За децата е направено анимационно филмче, което разказва историята и смисъла на диска от Небра. Повече информация за посетителския център ще намерите тук.