В Индия отглеждат живи мостове

  • В Индия отглеждат живи мостове
    В Индия отглеждат живи мостове

Знаете ли как се отглеждат мостове? Да, точно така – отглеждат.

В повечето места по света, мостовете са построени от бетон и стомана. В Мегхалая - щат в източната част на Индия - мостовете се отглеждат и растат, защото са от корени на каучукови дървета. 

Това е едно от най-влажните места на земята. В резултат на честите и проливни валежи планините са покрити с тучни зелени килими, а тропическите гори са гъсти и труднопроходими. Буйната растителност създава доста проблеми на местните и затруднява тяхното придвижване в джунглите.

В Индия отглеждат живи мостове
Снимка: Ashwin Kumar/Flickr

Най-тежко е положението в сезона на мусоните – от юни до септември. Реките стават буйни, пълноводни и няма как да се преминат пеша. В миналото местните племена стояли бамбукови мостове. Те обаче не издържали дълго на силните мусони и оставяли селяните безпомощни. 

Първите архитекти на тези живи мостове са хората от племето кхаси. Преди 180 години те започват да поставят корените на дърветата в кух бамбук, които да се срещат по средата на реката. Те ги обгрижвали търпеливо, докато бавно достигнат отсрещния бряг. Въпреки, че на пръв поглед всичко изглежда много просто, се изисква много време и внимание, за да може мостът да порасне здрав и надежден.

В Индия отглеждат живи мостове
Снимка: Ashwin Kumar/Flickr

Обикновено „порастването“ на такъв мост отнема между 10 и 15 години, но пък с времето конструкцията укрепва все повече. Най-издръжливите мостове са на повече от 150 години. През последните 25 години обаче тази практика замира. Вместо да прекарват години, за да създават живи пътеки, строителите днес използват стоманени въжета и съвременни строителни методи, за да заобиколят потоците и реките на Мегхалая.