Раят на сиренето: Франция е известна с любовта си към сиренето, с над 1200 различни разновидности, от Бри до Рокфор.
Винена страна: Франция произвежда някои от най-добрите вина в света, включително Бордо, Бургундия и Шампанско.
Традиция на багета: Багетата, дълъг и тънък хляб, е емблематичен символ на френската кухня и традиционно се пече ежедневно прясно.
Произход на кроасаните: Смята се, че кроасаните произхождат от Австрия, но стават популярни във Франция през 19 век.
Кулинарни училища: Френските кулинарни училища, като Le Cordon Bleu, са обучавали готвачи от цял свят.
Звезди Мишлен: Франция има най-много ресторанти със звезди Мишлен в света, като Париж е гастрономически център.
Деликатес Escargot: Escargot (охлюви) е деликатес във Франция, често приготвен с чесън, магданоз и масло.
Cassoulet Comfort: Cassoulet е обилна яхния, приготвена с бял боб, свинско месо и наденица, с произход от Южна Франция.
Спор относно гъши дроб: Гъши дроб, направен от угоен патешки или гъши черен дроб, е спорно ястие поради процеса на принудително хранене.
Macarons: Macarons, цветни бисквити с бадемов меренг, пълни с ганаш, са популярен френски десерт.
Разновидности на палачинките: палачинките се предлагат в два вида: сладки (с пълнеж от Nutella или плодове) и солени (като шунка и сирене).
Coq au Vin: Coq au Vin е класическо френско ястие, включващо пиле, задушено в червено вино с гъби и лук.
Произход на Bouillabaisse: Bouillabaisse, провансалска рибна яхния, води началото си от просто ястие, приготвено от рибари с непродадена риба.
Трюфелно съкровище: Франция е известна със своите трюфели, особено с редкия и скъп черен трюфел.
Рататуй: Рататуй е зеленчукова яхния, приготвена с патладжан, тиквички, чушки и домати.
Правила за шампанско: Автентичното шампанско може да се произвежда само в региона Шампан във Франция.
Изкуството на съчетаването на сирене: Съчетаването на сирене и вино е форма на изкуство във Франция със специфични правила за съчетаване на вкусове.
Croque Monsieur и Madame: Croque Monsieur е сандвич с шунка и сирене, докато Croque Madame включва пържено яйце отгоре.
Киш Лотарингия: Киш Лотарингия е пикантен сладкиш с пълнеж от сметана, яйца и бекон, произхождащ от региона Лотарингия.
Денят на Бастилията: Денят на Бастилията, честван на 14 юли, е националният празник на Франция и е време за пиршества и фойерверки.
Изобилие от сладкарници: Френските сладкарници предлагат зашеметяващ набор от сладкиши, включително еклери, торти и mille-feuilles.
Жабешки бутчета: Противно на общоприетото схващане, яденето на жабешки бутчета (cuisses de grenouille) днес не е много разпространено във Франция.
Френски закон за хляба: „Законът за багетите“ във Франция регулира това, което може да се нарече багета, като гарантира нейната традиционна форма и съставки.
Fromage de Tête: Fromage de tête е терин, направен от части от свинска глава, често сервиран с хрупкав хляб.
Пържола Шатобриан: Пържолата Шатобриан, крехка част от центъра на говеждото филе, е кръстена на френския автор Франсоа-Рене дьо Шатобриан.
Салата Лионез: Салата Лионез включва фризе маруля, лардон (бекон), крутони и поширано яйце с винегрет от горчица.
Коняк и арманяк: Франция е известна със своите брендита, като коняк и арманяк са два добре познати сорта.
Крем Брюле: Крем Брюле е десерт с гарнитура от карамелизирана захар, която обикновено се изпича за хрупкав завършек.
Тарт Татен: Тарт Татен е обърната карамелизирана ябълкова торта, изобретена от сестрите Татен през 19 век.
Известни кулинарни региони: Франция е разделена на отделни кулинарни региони, всеки известен със своите уникални ястия и съставки, от ябълките в Нормандия до билките в Прованс.
Френската храна не е само препитание; това е форма на изкуство, културен израз и източник на огромна гордост за френския народ. Изследването на разнообразния и вкусен свят на френската кухня само по себе си е приключение.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!