Вароша – призрачният курорт в Кипър

  • Вароша – призрачният курорт в Кипър
    Вароша – призрачният курорт в Кипър

През 70-те години Фамагуста е най-горещата дестинация на Кипър. Туристическият бизнес посреща все повече туристи, част от които от ранга на Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Ракел Уелч, Бриджит Бардо.

Нови и по-големи хотели никнат като гъби, плажовете са препълнени, а между 1970-1974г. Фамагуста се превръща в една от най-предпочитаните дестинации в света.

38785

Всчико върви по мед и масло до 1974 г., когато турската армия навлиза в Северен Кипър и това е краят на приказката за предградия на Фамагуста, които се издържат от туризъм, като Вароша. Луксозният комплекс е напуснат от всичките си обитатели, които се насочват на юг в Паралимни, Дериния и Ларнака, а днес Паралимни е столицата на провинция Фамагуста.

38783

Когато турците превземат областта, те я ограждат и не допускат никой вътре, освен турски военни и персоналът на ООН. Хората на Вароша никога не се завръщат, а къщи и хотели в момента стръчат неподдържани и се разпадат под тежестта на времето и природата. На плажовете на призрачния курорт днес няма знаменитости, само костенурки.  

38786