Инверари - призрачният замък на Шотландия

  • Инверари - призрачният замък на Шотландия
    Инверари - призрачният замък на Шотландия

Инверари е малко градче в Западна Шотландия, в което от векове насам документират призрачни истории.

Сцената на всички тях е замъкът Инверари, построен по скица на знаменития английски архитект и драматург Сър Джон Ванбург. На същото място имало постройка още през 14-и век, но виденията и смъртните предзнаменования започнали едва след строежа на новия замък.

Новият замък

През 17-и век Арчибалд Кембъл, третият Дук на Аргайл, наредил тогавашното селище Инверари да бъде разрушено и преместено на около 2 км встрани. Той не искал къщурките да развалят гледката от новия му внушителен замъка. Може би точно разрушаването на десетки домове е причината в замъка Инверари да се превърне в убежище на призраци. Семейното мото на фамилията Кембъл - „Да не забравяме“, ни връща към историите от миналото, които вълнуват посетителите на замъка и до днес.

31566

Момчето с арфата

Популярна местна история разказва, че когато Дукът на Монтроуз нападнал замъка, семейство Кембъл напуснало дома си. Голяма част от прислужващия персонал останал и сред тях било ирландско момче, което обичало да свири на арфа. Хората на Монтроуз убили момчето и оставили разчлененото му тяло върху леглото на Дука на Аргайл. Днешният замък бил построен след тази злочестна случка, но много от мебелите в него, включително „кървавото“ легло, били преместени в Инверари. Смята се, че призракът на момчето пътува заедно с леглото. Посетителите на замъка често се оплаквали от главоболие и от смразяващо чувство на страх. Много от тях са виждали леглото да се движи само, а други дори чували музика от арфа. Семейство Кембъл вярва, че звуците на арфа са смъртна поличба за някого от рода им.

Призрачният кораб

Друго зловещо предзнаменование е появата на кораб-фантом, който плавал из близкото езеро Фин. Според местните призрачният галеон пристигал, за да отнесе със себе си вожда на клана Кембъл. Веднъж през 18-и век корабът се появил, а главата на семейството, понеже се чувствал напълно здрав, решил да изпие отрова, за да не разочарова екипажа на галеона.

31568

Сражение на духове

Една история за видение от 1758 г. също би грабнала вниманието на всеки уважаващ себе си ловец на духове. На 10 юли общо петима души обявили, че са станали свидетели на зрелищна битка между шотландски и френски войници. Няколко седмици по-късно дошли новини за загиването на около 300 мъже от Хайлендс в сражение с французите близо до днешен Ню Йорк. Сцената, която се разиграла над замъка, показвала епизод от битката, състояла се на 8 юли. Призрачното видение „разказало“ на местните за загубата на техни близки.

Среща с фантоми

Това са само някои призрачни истории, които „обитават“ замъка Инверари. Направете кратка разходка из красивите му паркове или пищните зали и несъмнено ще станете свидетели на нещо необичайно. Може да срещнете дамата в сиво, да чуете виковете на прислугата или дори изпълнение на арфа! Аз се задоволих със саморазлистващите се книги в библиотеката, докато навън духаше силният шотландски вятър.

Информация за работно време и посещение ще откриете на сайта на замъка тук.