Великолепен фиорд в Норвегия от птичи поглед (видео)

  • Великолепен фиорд в Норвегия от птичи поглед (видео)
    Великолепен фиорд в Норвегия от птичи поглед (видео)

Докато се изкачвате до 1110-метровия връх на планината Кйераг в Южна Норвегия, изобщо не подозирате, че щом го достигнете, внезапно ще се изправите пред гигантска пропаст.

Посещавали ли сте някога природно образувание, за което да имате чувството, че няма как случайно да се е пръкнало такова? Впечатлението, което Кйераг оставя е точно такова. Представяте си как някой е грабнал гигантски нож и е оставил дълбока назъбена диря, образувайки един емблематичен норвежки фиорд.

Надвесвате се над ръба и лицето ви пребледнява не само от студения вятър, който го брули – малки камъчета се отчупват изпод краката ви и трополенето им надолу по километровата отвесна скала отеква в продължение на десетки секунди, а дори не чувате цопването им в леденостудените фиордови води. Едно гъделичкащо усещане в корема ви тегли да се дръпнете от ръба, но тялото ви е прекалено вцепенено, за да помръдне.

Великолепен фиорд в Норвегия от птичи поглед (видео)

Дълбоко в развълнуваното ви съзнание един мъничък глас рационално отбелязва, че това би било страхотно място за скачане с парашут, и действително е така – всеки ден десетки души с парашути на гръб или облечени в крилати костюми се хвърлят от ръба. Още толкова други пък, въоръжени с въжета и скоби, тръгват отдолу нагоре по отвесната скала.

Една от забележителностите на Кйераг е Кйерагболтен, или „канарата на Кйераг“ - скала, заклещена в тесен процеп на височина от 984 метра. Най-вероятно мисълта за продължителното и болезнено падане в бездната под тях е която кара стотиците снимащи се на скалата да изглеждат толкова сковани и насила усмихнати.

Великолепен фиорд в Норвегия от птичи поглед (видео)

Друга забележителност е 715-метровият Кйерагфлосен – 24-тият най-висок водопад в света.

 Вижте планината Кйераг и нейните съкровища от птичи поглед (и се дръжте за стола си за всеки случай):

От град Ставангер до Кйераг може да се стигне с автомобил за два часа или с ферибот (през лятото).