Венеция официално забрани влизането на големи круизни кораби в историческия център на града

  • Венеция официално забрани влизането на големи круизни кораби в историческия център на града
    Венеция официално забрани влизането на големи круизни кораби в историческия център на града

В опит да запази художественото, културното и екологичното наследство на Венеция, във вторник италианското правителство обяви предстояща забрана за големи круизни кораби от историческата област.

Според министъра на културата на страната Дарио Франческини решението е повлияно от призива на ЮНЕСКО за запазване на лагуната с икономиката на круизната и товарна дейност.

Забраната ще влезе в сила на 1-ви август. Това означава, че кораби с тегло над 25 000 т вече няма да преминават през площад „Сан Марко” за канала Джудека или да споделят пространството с гондоли и водни таксита в центъра на града.

Круизните кораби привлякоха негативно внимание към Венеция през последните няколко години, особено когато 13-палубен кораб MSC се сблъска с туристическа лодка, акостирала на канала Джудека през 2019 г., ранявайки няколко души. Събитието предизвика протести в целия град, като много венецианци призоваха за пълна забрана на големите круизни кораби в лагуната.

Когато туризмът беше спрян поради по време на обявената пандемия, отсъствието на лодки означаваше, че каналите на Венеция искряха с необичайно чиста вода. Огромни ята риби се виждаха да плуват наоколо, а лебедите се радваха да имат чистата вода на Серенисима.

Решението за забрана на круизни кораби ще зарадва много жители на Венеция, които изразиха загриженост относно устойчивия туризъм и екологичните проблеми през последните години. Предишни инициативи за предотвратяване на навлизането на трафик на круизни кораби в района не са осъществени, но тази забрана официално ще засегне проблема.

През април правителството отклони големи круизни кораби от историческия център на Венеция. Круизните кораби получиха инструкции да акостират в индустриалното пристанище Маргера, но това пристанище не е подходящо за големи пътнически и товарни линии. В момента се търси ново място.

Венеция се намира в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море и е една от най-известните туристически дестинации в страната. Градът е разположен върху множество малки острови – около 118 на брой – в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианска лагуна. Едва около 1/3 от града се намира върху континенталната част на страната.