Видео-спомен за катедралата Нотр Дам

  • Видео-спомен за катедралата Нотр Дам
    Видео-спомен за катедралата Нотр Дам

На 15 април пожар изпепели голяма част от емблематичната катедрала Нотр Дам в Париж. Кога и в какъв вид ще бъде възстановена, все още не е ясно.

Припомнете си нейния блясък с видеото, заснето от една от панорамните тераси на катедралата. То е дело на Алекс Соловиев и разкрива отблизо изяществото на скулптурите, красяща фасадата ѝ. Ще видите и "Гората" - рамката на покрива - легендарен шедьовър сред дърводелците, който също бе погълнат от огнената стихия.

Цели 50 години са били необходими, за да се подготви дървото за рамката. Майсторите започват да ги секат през 1200 г. След това ги оставили за година с върха на север, за да ги уравновесят с енергията на Земята. Кората е премахната, а дърветата са потопени в блато за 25 години, за да се предпазят от плесен и буболечки. Около 1225 г., дървеният материал е бил изваден от водата и дънерите са нарязани във формата на греди и оставени да се изсушат за още 25 години.

Катедралата, символ на Париж, е един от най-известните готически храмове в Европа. Тя има история от над осем века и половина. Строежът ѝ започва през 1163 г. и продължава почти 200 години. "Нотр Дам" се посещава  от над 13 млн. туристи всяка година.

Вижте видеото-спомен за "Парижката Света Богородица":

Notre-Dame de Paris from Alex Soloviev on Vimeo.