Виена е обявена за най-добрият град за живеене

  • Виена е обявена за най-добрият град за живеене
    Виена е обявена за най-добрият град за живеене

Австрийската столица за втора поредна година спечели титлата за най-добрия за живот град в света на „Economist Intelligence Unit“.

Туристите може би вече са запознати с нейните хабсбургски дворци и многобройните заведения, предлагащо вкусни кафе и торта, но в следващите редове ще видите как още Виена запазва мястото си на върха.

Околната среда е важен фактор в класацията на EIU и Виена се гордее с достъпа на жителите си до изобилието от зелени площи, като хълмистите гори в границите на града са лесно достъпни чрез ефективната система за обществен транспорт. Дори половината от градската зона е потънала в зеленина. Виена може да се похвали и с това, че питейната ѝ вода идва директно от Алпите. Ако жителите искат да се охладят, участък от река Дунав е отворен за плуване през лятото, а достъпът до там е лесен, тъй като се стига с метро.

Много от общинските политики на Виена се фокусират върху контрола на разходите за живот и предотвратяването на модели на неравенство, които са засегнали други големи градове. Например, годишните пътни карти за градския транспорт струват само 1 евро на ден и вече преборват употребата на автомобили в града. Жилищата също са област, в която се правят усилия да се намалят разходите в продължение на десетилетия, като около 60% от 1,8 млн. жители на града живеят в имоти, където цените на наемите имат таван. Цената на живота като цяло е близо до средната за Европа, а нивото на престъпност в града е най-ниското от почти 20 години. Заедно с това и културният живот и околната среда във Виена са особено развити.

Поради всички тези причини според класации виенчани са хората, които живеят в най-благоприятна градска среда в света и в последното проучване на удовлетвореността.