Виена не може без Шьонбрун

  • Виена не може без Шьонбрун
    Виена не може без Шьонбрун

Замъкът Шьонбрун ще угоди на всички, защото тук уморените могат да поклюкарстват над чаша кафе, любознателните да научат повече за живота на Хабсбургите и на императрица Сиси, а фотографите да направят незабравими снимки. Каквото и да изберете, няма да съжалявате.

Най-добре посветете цял ден на замъка и на градините му. А и да не забравяме, че в Австрия всичко затваря около 5 часа следобед, така че отидете там рано.

Макар и да е едно от най-туристическите места във Виена, в Шьонбрун винаги можете да откраднете време и място за себе си. Градините на замъка са необятни, което ви позволява да се скриете и да си отдъхнете от туристите, завзели града през пролетта. Не можем да ги обвиняваме, защото това е идеалното време за посещение на забележителностите.

Ако пък навън е студено, то дворецът предлага приятна разходка из кралски покои и концертни зали.

Не пропускайте на входа да се въоръжите с аудиогид - включен е в цената на билета и можете да избирате между няколко езика.

Престъпвате бавно от стая в стая и се пренасяте в епохата на Хабсбургите. Ето я и спалнята на императрица Сиси. Тук, на тази тоалетка тя е разресвала дългата до петите си коса. А, ето я и трапезарията, където кралското семейство се е хранело. Масата е подредена така, сякаш след малко император Франц Йосиф ще седне за вечеря.

Легендите за приказния живот и красота на Елизабет Баварска - Сиси са толкова много, че фактите остават на заден план. А разходката из замъка разпалва любопитството за живота на принцесата, която впоследствие става императрица на Австрия, кралица на Унгария и какво ли още не. Дори и сериозният аудиогид споделя любопитни детайли от ежедневието й - как се е хранила, обличала и т.н.

Император Франц Йосиф е съпругът на принцеса Сиси. Той прекарва целия си живот в замъка. Присъствието му се усеща във всяко помещение. А картините на кралското семейство, окачени навсякъде из замъка, създават чувството, че обитателите му никога не са го напуснали.

Спокойно се разхождате из кабинета, приемната, дори и спалнята на Франц Йосиф. Запознавате се отблизо с императорските дела и проследявате всяка част от живота му, дори научавате детайли около смъртта му. Императорът умира на преклонна възраст в покоите си.

В самия край на обиколката са концертните зали, които се отличават с пищна украса. А дружелюбната охрана на замъка споделя, че на една от картините е изобразен невръстният Моцарт като част от свитата за сватбата на любимата дъщеря на императрица Сиси.