Виена през погледа на един местен

  • Виена през погледа на един местен
    Виена през погледа на един местен

Марина Желязкова живее във Виена от почти осем години. "Не бих се определила като емигрант - по-скоро като човек, направил избора си между между българската, морската и една друга столица. По-добрата столица – многолика, многоезична, (поли)културна, изискваща и грижовна".


Първото място, на което ще ви заведа във Виена... естествено е символът на града и страната - катедрала Свети Стефан - Щефансдом или Щефи, както на галено й казват тук. Тя е душата и сърцето на града. Компилация на благоговейното преклонение пред божественото и на хтоничните тайни на отвъдното, погребани в катакомбите й.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... някой от многобройните паркове. Най-често в Ботаническата градина на Белведере, или на разходка по брега на реката.

Ако дойдете във Виена, задължително се снимайте с... тук фотоапаратите щракат безспирно, целогодишно и навсякъде. Пред Щефансдом - монументалната готика, Парламента – в античен стил, кметството – дворец, изникнал сякаш от приказките на Братя Грим, градините на Шьонбрун с бароковото си изобилие, цветната къща на Хундертвасер, стълбището на Албертина с лилиите на Моне, изрисувани на него, снимайте се като част от графитите по стените на Донауканал, на 170 метра над земята на въжена люлка или пред блесналото в светлини виенско колело в Пратера, с пандите в зоопарка, с пунш в ръка.... Въобще Виена е доста благодатна на тема задължителни снимки.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... ами май нещо сладко, все пак Австрия претендира да е родината на тортите. Например прословутата торта Захер в сладкарницата на хотел "Захер“ и задължително с виенско кафе (меланж). Или пък се качете на Каленберг и отмаряйки на терасата на панорамното кафене, поглезете сетивата си. Докато небцето ви тръпне от вкусотията домашно приготвен ябълков щрудел с ванилов сос, пред очите ви, там долу, се разкрива разкошна панорама към целия град.

За да избягам от ежедневието, отивам на... театър, опера, концерт или в някоя от многобройните уютни кръчмички, където собствениците сами си правят бирата и виното (хойриге).

Жителите на Виена никога не биха... се лишили от спокойствието на неделята като почивен ден. Наскоро дори имаше референдум за това дали магазините да работят и в неделя. Виенчани казаха не.

Можеш да познаеш, че някой е от Виена по... това, че никога няма да си поръча „едно кафе“. Поръчваш меланж, клайне брауне, ферленгерте, лате, капучино, еспресо, но не и просто „едно кафенце“.

Малко хора знаят, че... човек може да прекоси почти целия стар град (Инерестад) без да си покаже и носа на улицата. Сградите са свързани с вътрешни дворчета и пасажи, нещо като нашите възрожденски комшулуци; че под мостовете на Дунава можете да карате уиндсърф; че в покрайнините на града можеш да се сблъскаш с необичаен пътен знак „внимание жаби“ (много щъкат животинките).

През пролетта трябва да... дойдете във Виена. С уговорката, че тук пролетта е месец май.

През лятото трябва да... се отдадете на плажуване и грил по Дунава, но най-добре е да си стегнете багажа и да отпътувате към някоя по-южна и морска дестинация.

През есента трябва да... пускате хвърчила на Донауинзел и разбира се да пиете бира с „вуршт“ на Октоберфест.

През зимата трябва да... карате кънки на огромната ледена пързалка пред кметството (Ратхаус), да отидете на Терме Оберлаа, да направите сравнителен анализ на качествата на пунша, предлаган на различните коледни базари.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Виена е до... Има много красиви места, на които може да се отиде, но едно от местата с най-насищащи емоции е може би крепостта Кройценщайн до Леобенсдорф. Построена през XII в. и взривена от шведите през XVII в., крепостта е реконстуирана през XIX в. като романтичен замък от собственика си Граф Йохан Непомук Вилчек – полярен изследовател, общественик и меценат. 30 години е траело новото съграждане, като ексцентричният граф (който между другото е бил и един от съветниците на кайзера и е основател на първата обществена пожарна команда в света) е събирал буквално сгради от цяла Европа и ги е вграждал в стените на приказния замък.

Точно до замъка се мъдри орлово гнездо, но не в буквалния смисъл на думата. Tова е Адлер Варте - няколко просто сковани дървени скамейки, от които ти се струва, че виждаш целия свят и... шоу на грабливи птици (за природозащитниците - нито една от птиците не е изтръгната от природата и не стои там против волята си). Да усетиш перване на крило на лешояд по главата си, да видиш как кондор разперва криле на няколко метра от теб, да пипнеш ястреб - незабравимо преживяване.

Само във Виена може да се случи... Виенският Оперен Бал.

За разходка сред природата местните хора отиват до... Навсякъде в покрайнините на града - опасан е от Дунава, гори, полянки за пикник и грил и природни резервати. Въобще тук разходките сред природата са на голяма почит. За пример – най-дългият туристически маршрут из виенските природни красоти е 120 км и опасва целия град. Има дори туристически маршрути за майки с детски колички.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.