Висовац – хърватският манастир в езерото

  • Висовац – хърватският манастир в езерото
    Висовац – хърватският манастир в езерото

Манастирът Висовац е уникално място, разположено на един остров в езерото Висовац. Остров Висовац, на който е разположен, е наричан още и Островът на Божията майка, и е разположен в Национален парк Кърка, Хърватия.

През 14-и век той е заселен от августински монаси, които основават там малък манастир и църква, посветена на апостол Павел. През 1445 г. островът минава под опеката на Францисканския орден, а след това го завземат турците. Нов манастир е построен на Висовац през 18-и век.

38197

Днес манастирът представлява една важна културна забележителност за балканската държава.

38195

В него се съхраняват исторически ръкописи, документи и редки книги като ценно копие на Басните на Езоп, отпечатано в Бреша през 1847 г. Това е едно от общо трите оцелели копия от този тираж по света.

38198

Във Висовац се пази и сабята на Вук Мандушич - историческа личност, възпята от хърватски и сръбски поети, заради участието му в петата Венецианско-турска война, известна като Критската война (1645–1669).

Висовац е едно от най-интересните места за туризъм в Хърватия и заради факта, че по-голямата част от острова е заета от манастира, както и заради природата около едноименното езеро, която е наистина впечатляваща.