10 малко известни манастира в България

  • 10 малко известни манастира в България
    10 малко известни манастира в България

В България има над 150 действащи и недействащи манастири. Освен ако нямат сериозен интерес по темата, повечето хора могат да изброят не повече от двайсетина.

За разлика от големите манастири като Рилския, Троянския, Бачковския, по-малките обикновено са по-спокойни, с по-малко туристи (и повече поклонници). Можете да си поговорите с монасите. В недействащите не е рядкост човек да срещне местен, от когото да научи повече истории и легенди, отколкото от всички източници в интернет, взети заедно.

Ето някои от любимите ни манастири, за които повечето хора не са и чували, освен ако не живеят някъде наблизо.

Църногорски (Гигински) манастир

Къде: На 27 км от Перник, на 5 км по черен път от с. Гигинци

Какво: Като видите днес градините с рози и нашарените като в приказка сгради на Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян“, трудно ще повярвате, че само преди няколко десетилетия той е бил два вида лагер (концлагер и пионерски лагер) и обор. Но е бил. И което е по-важното – сега няма и следа от това.

Още информация: Църногорски манастир

26075

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg 

*

Бистрецки манастир Св. Иван Пусти

Къде: На 6 км от Враца

Какво: Манастирът е скрит сред склоновете на Врачанския Балкан над квартал Бистрец във Враца – откъдето идва и името му Бистрешки или Бистрецки. Откъдето идват и стръмният път нагоре в планината, и страховитите завои. Над манастира има пещера, за която легендите разказват, че е била обитавана от Иван Рилски. Има и цветни скални рисунки.

Още информация: Бистрецки манастир.

23050

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg 

*

Чекотински манастир

Къде: На 15 км от Правец

Какво: Един от най-цветните манастири. И от най-невероятно тихите. Легенди го свързват с името на цар Иван Шишман, а векове по-късно тук е служил Софроний Врачански. Някои от монасите са се познавали с Левски и са му помагали.

Още информация: Чекотински манастир

19134

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg 

*

Мулдавски манастир

Къде: На 4 км от Асеновград

Какво: Скрит сред горите на Родопите, Мулдавският манастир е служл за скривалище на Левски толкова пъти, че то е превърнато в импровизиран музеен кът. За съжаление, преди няколко години част от манастира изгаря и разрушенията все още си личат. По пътя към обителта се разкрива красива гледка отвисоко към Тракийската низина.

Още информация: Мулдавски манастир

27890

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg 

*

Разбоишки манастир

Къде: На 12 км от Годеч

Какво: На около 50 м над река Нишава е кацнал един от малкото скални манастири в Западна България. Стига се през село Разбоище, а след това пеша. При реставрация са открити стенописи от времето на Иван Асен II.

Още информация: Разбоишки манастир

*

Айдемирски манастир

Къде: На 2 км от село Айдемир, Силистренско

Какво: Построеният през 1996 г. манастир пази интересна колекция от стъкленици от цял свят, в които се съхраняват изящно изработени разпятия.

Още информация: Айдемирски манастир

10733

Снимка: Албена Мишева 

*

Устремски манастир

Къде: На 12 км от Тополовград

Какво: Съществува още преди падането на България под османска власт, а след възстановяването му негов игумен става бивш хайдутин – Христо войвода. Под олтара на храма се пази някогашно хайдушко скривалище. В гората край днешния Устремски манастир има скална църква – Вехтата църква

Още информация: Устремски манастир

27007

Снимка: Горан Стефанов 

*

Манастир Света Богородица

Къде: Бургас

Какво: Две църкви и 40 малки параклиса съставят манастира, изграден преди 30-на години. Тук има и седем лечебни извора, а по пътя се разкрива красива гледка към Бургас отвисоко.

Още информация: Манастир Света Богородица

9928

Снимка: Албена Мишева 

*

Тетевенски манастир Свети Илия

Къде: Тетевен

Какво: Когато развалят договора за изписването на църквата на Тетевенския манастир „Свети Илия“, местните хора едва ли предполагат, че след повече от сто години този факт ще я превърне в уникална не само за България, но и за целите Балкани. Защо ли? Така днес могат да се видят едновременно няколко слоя стенописи от различни епохи. Смята се, че последните, незавършени, са дело на Иван Доспевски (живописец и брат на Захарий Зограф).

Още информация: Тетевенски манастир

26993

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg 

*

Манастир Свети Йоаким и Анна

Къде: На 30 км от Айтос

Какво:Този манастир е малко познат и малко посещаван – две отлични причини да поискате да го видите. Намира се на 3 км от айтоското село Люляково. Пази интересни легенди, а на храмовия празник на манастира (9 септември) службата продължава по цяла нощ – започва в 9 часа вечерта и приключва в 5 сутринта.

Още информация: Манастир край Люляково

25270

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg