Виждали ли сте 2 стотинки и половина?

  • Виждали ли сте 2 стотинки и половина?
    Виждали ли сте 2 стотинки и половина?

Историческият музей в Павликени показва в изложба 350 мерки и теглилки, сред които и българска монета от 2 стотинки и половина.

Кога в България са се използвали 2 стотинки и половина; що за мярка е „една мотика“, какво е „робош“ – всичко това могат да научат посетителите на Исторически музей в Павликени, ако посетят експозицията „Стари мерки, теглилки и монети по българските земи“.

Ще видите близо 350 експоната – мерки и теглилки, които предците ни са използвали през вековете. Най-миниатюрните везни, които можете да си представите (използвали са се в бижутерството), кантарче за теглене на бебета, аршини (колко точно са „два аршина“ от приказките), стъкленици, кесии за пари...

Уникалната изложба е плод на сътрудничеството на няколко музея. Началото й поставят от Историческия музей в Търговище, присъединяват се експонати от музеите във Варна и Шумен. С годините изложбата нараства като лавина, като след всяко гостуване в музей, се сдобива с нови експонати.

Сред другите интересни предмети в изложбата са сърпът, брадвата, мотиката. „Ако наемеш някого да ти прекопае определена площ, ти казваш: „Наемам 12 мотики за определени дни, които да ми прекопаят този терен“. Това значи, че толкова мотики ще са необходими, за да се прекопае земята за исканото време“, така уредникът на музея в Търговище обяснява наличието на мотика в изложбата.

Робош е името на друга от мерките. „За мен е много интересна, защото показва какво доверие са си имали хората. Например 4 агнета съм купила от теб – отбелязваме четири черти от едната страна на робоша, четири от другата, вземаме го и го чупим с уговорката, че наесен ще се разплатим. Идва времето, срещаме се и събираме двете половини - по счупеното ги сравняваме“, разказа директорът на историческия музей в Павликени Нели Цонева.

Монета със стойност 2 стотинки и половина също е показана в музея. Тя е била в обращение между двете световни войни и е една от най-големите атракция за посетителите.

Павликени се включи с първите часовници в изложбата – като мерители на времето. Тук е показан будилник, който е сглобен в Павликени, в ателието на майстор Антон Гърдев. Работилницата е била в самия център на града, а часовникът носи надпис, че е сглобен в Павликени.

Част от изложбата е и вечният календар на отец Матей Преображенски, създаден в 1870 г. в с. Михалци.

Изложбата можете да видите в музея до 30 юни 2014 г.