Вижте историята на най-старото намерено писмо в бутилка

  • Вижте историята на най-старото намерено писмо в бутилка
    Вижте историята на най-старото намерено писмо в бутилка

Австралийско семейство откри най-старото писмо в бутилка в света.

Както се разбира от написаното вътре, то е било хвърлено в Индийския океан преди 132 години от германски кораб. Впоследствие експерти потвърдили автентичността му.

Тоня Илман открива бутилката, докато се разхожда край пясъчните дюни на отдалечен плаж в Западна Австралия. Съпругът ѝ Ким Илман по-късно ѝ помага да извадят хартията от бутилката, да я изсушат и разчетат.

Бледите букви разкриват, че посланието е написано на немски и датира от 12 юли 1886 г. На обратната страна на писмото е указано който го намери, да запише часа и мястото и да го предаде на Германската военноморска обсерватория или на най-близкото германско консулство.

Посланието в бутилка е хвърлено през борда на плавателния съд  „Паула“ като част от 69-годишен експеримент на Германската военноморска обсерватория. Целта на експеримента е да се подобри разбирането на океанските течения и да се потърсят по-бързи и ефикасни корабни маршрути, се посочва в изявление на Западноавстралийския музей.

Първоначално откривателите му помислили, че е цигара, тъй като хартият била тънко увита. Семейството сложило бутилката във фурната на слаба температура за 5 минути, за да се изсуши писмото и успеи да го извадят невредимо. Те разчели написаното и видяли, че там фигурирала датата 12 юли 1886 г. и си помислили, че може да е фалшиво. Експерти от местния музей обаче удостоверили автентичността на свитъка.

До този момент рекордът за най-старо писмо в бутилка, вписан в „Книгата на Гинес“, се държеше от послание на 108 години  – от изпращането му в бутилка до намирането му.