7 полезни съвета за снимане със смартфон

  • 7 полезни съвета за снимане със смартфон
    7 полезни съвета за снимане със смартфон

В наши дни вече има телефони, които снимат почти толкова добре, колкото полупрофесионални фотоапарати. 

Това е и причината много хора предпочитат да снимат с тях вместо да вземат професионална техника. 

Затова подрбрахме за вас няколко съвета за това как да правите перфектни снимки със смартфон. Вижте кои са те:

1. Хоризонтът

Добрата снимка винаги има добра структура и запазването на хоризонта е ключ към това. Дори и кадърът да включва най-красивия пейзаж, кривият хоризонт го прави да изглежда аматьорки. 

2. Хармоничност 

Правилото за третините във фотографията е познато на голяма част от любителите фотографи и едно от ключовите правила за постигане на хармоничност. То гласи, че основният обект в кадър трябва да попада върху една от пресечните точки на две вертикални и две хоризонтални линии. Всеки смартфон има такава “grid” функция, която улеснява любителите фотографи.

3. Центърът

Интересен факт е, че центърът на снимката е почти сляпо петно за окото, освен ако там не стои един единствен голям обект или лице. Тогава е най-добре той да е максимално центриран. 

4. Светлината 

Работата със светлината изисква е определяща за качеството на кадъра. Едно от основните правила във фотографията е да не се снима срещу слънцето (освен при изгрев и залез). Когато снимате, най-добре е то да е зад вас, за да бъдат добре осветени обектите, които снимате.

5. Работа с функциите 

Смартфоните, който държим в ръцете си, често не отстъпват по нищо на професионалните камери. Това да ползваме функционалността им ни позволява да сме още по-добри фотографи. Експериментирането не винаги води до добри резултати, но колкото по-добре познаваш устройството, с което снимаш, толкова по-добър ставаш като фотограф. Функциите като зуум и възможността за подсилване на цветове могат да превърнат един обикновен кадър в невероятен.

6. Улавянето на емоциите

Наистина добрият кадър има начало, среда и край, разказва история и провокира въображението. В момента, в който имате такава снимка, ще го разберете, че той не оставя никого безразличен.

7. Подбор на най-добрия кадър

Фотографията изисква търпение, за постигане на най-добрия кадър, но истински успешният подход е подбор на най-добрия кадър след приключване на снимките.