Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран

  • Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран
    Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран

На 12 км северозападно от иранския град Персеполис се намира скалист хълм, където можете да видите гравирани, върху почти перпендикулярната фасада, орнаментирани релефи. 

Те са посветени на царете на Ахеменидското царство, съществувало в началото на 1000 г. пр. н. е.

Областта е известна като Накш-и-Рустам, а също и като Некрополис. Тя се считала за свещена планинска верига във вярванията на Еламитите.

Фасадите му се превръщат в гробници за 4-ма ахеменски владетели и техните семейства през IV и V пр. н. е., както и основен център на жертвоприношения и отбелязване на празници по време на съществуването на Сасанидската империя. Тя е наричана още Втора персийска империя и Неоперсийска империя, е персийска държава, съществувала от началото на III в. до средата на VII в.

Вижте издълбаните в скалите гробници в Иран
Снимка: flickr/Kamyar Adl

Най-старият релеф в Накш-и-Рустам е силно повреден и е на възраст от около 3000 години. Той представя бледо изображение на човек с необичайно украшение за глава, смятан от мнозина историци и изследователи за еламит. Изображението е част от по-голям стенопис, но повечето от него е премахнат. Човекът с необичайната „шапка“ от релефа дава на името на мястото Накш-и-Рустам, „изображението на Рустам“, тъй като причудливият и специфичен елемент от облеклото е оприличаван на митичния герой Рустам.

Според учените има и 5-а недовършена гробница, в която би трябвало да бъде положен Артаксеркс III. Той царувал 20 години, но според историци и специалисти на местната култура, е по-вероятно да е била предназначена за Дарий III-Кодоман – последният персийски владетел от рода на Ахеменидите. Той окончателно губи властта си при битката близо до днешното иракско селце Гавгамела, чието име му е дадено след катастрофалния поход на основателя на Персийската империя.

Интересен факт е, че гробниците били ограбени след завладяването на Ахеменидската империя от Александър Велики.