Вижте как в изглеждал легендарният Константинопол (видео)

  • Вижте как в изглеждал легендарният Константинопол (видео)
    Вижте как в изглеждал легендарният Константинопол (видео)

Константинопол е бил най-големият и богат град в Европа от V в. до началото на XIII в., когато  Византийската империя постепенно упада и накрая е завладяна от Османската империя.

Император Константин е владетелят, който си поставя за задача да достигне архитектурната слава на първоначалната столица, говорейки за него като за Нов Рим. Тази символична авантюра на императора отразява цялостното желание за промяна. Идеята е столицата да бъде преместена на друга по-стратегическа локация. През 330 г. сл. н. е. е решено новата столица да бъде Константинополис (град на Константин), днешен Истанбул.

Масивните защитни системи на новата столица са изцяло копирани от тези на Рим и всички важни за римския живот сгради са изградени и в Константинопол. На първо място несъмнено трябва да се отбележи великолепната православна катедрала Света София. Имайки предвид невероятната любов на римляните и гърците към игрите и състезанията, бива изграден и огромен за времето си хиподрум с капацитет от близо 100 000 души.

Градът е наричан Рома Константинополитана и величието му достига до такива мащаби, че мнозина историци и съвременници свидетелстват, че новата столица придобива митичен статут. Често е наричана с престижни имена като Базилеус и Мегаполис (в превод "Кралицата на градовете" и" Великият град").

Вижте визуални възстановки на един от най-епохалните градовете в световната история във видеото по-долу: