Вижте кунг фу монахините от Непал

  • Вижте кунг фу монахините от Непал
    Вижте кунг фу монахините от Непал

Кунг фу монахините са единственият женски орден в Непал, който практикува небезизвестното бойно изкуство.

Тамошната област е патриархална и до неотдавна жените са смятани за по-нисши от мъжете, което се променя през през 2008 г. Тогава Гялванг Друкпа (лидерът на 1000-годишния род) посещава Виетнам, където вижда монахини, които получават бойна подготовка. Той решава да пренесе идеята в Непал и подтиква жените в манастира да се научат на самозащита. Неговата цел е насърчаването на равенството между половете и даването практически знания на младите жени, които най-често идват от бедни семейства от Индия и Тибет.

Всеки ден 350 монахини на възраст между 10 и 25 години вземат участие в три тренировки, като практикуват упражненията, преподавани им от техния виетнамски учител, който ги посещава два пъти годишно.

Освен усъвършенстване на позициите и упражненията, те се учат и да боравят с традиционни оръжия като ки ам (меч), малък дао (сабя), голям дао (алебарда), тонг (копие) и нунчаку (верига, свързваща две метални пръчки).

Вижте кунг фу монахините от Непал
Снимка: www.kungfununs.org

Тези от монахините, които имат изключителна физическа и психическа сила, се научават на техниката на чупене на тухли, а много от тях дори вече имат черен колан. Те са на мнение, че това помага за самочувствието им, както и че ги поддържа в добра форма.

Когато Непал беше ударен от силното земетресение през 2015 г., монахините са отказали да се преместят на по-безопасно място и вместо това предприемат труден преход към близките села, за да помогнат за разчистване на развалините и пътищата.

Вижте кунг фу монахините от Непал
Снимка: www.kungfununs.org