Вижте първия българин, покорил Апалашката пътека в САЩ

  • Вижте първия българин, покорил Апалашката пътека в САЩ
    Вижте първия българин, покорил Апалашката пътека в САЩ

Русенският пътешественик Петър Ванев представи своето ново завоевание - Апалашката пътека в САЩ.

Петър Ванев предприема своята експедиция на 29 май 2018 г. и стартира прехода си на 1 юни. Началната му точка е планината Спрингър. За 109 дни, само с един чифт обувки, той преминава през 14 щата по източното крайбрежие на САЩ, покорявайки 92 значителни планински върха. Преходът му е съпроводен от чести валежи, тропически бури и монотонност, което е истинско изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото време ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, споделя Петър Ванев, който е първият българин покорил Апалашката пътека. Експедицията е осъществена с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори.

Най-вдъхновяваща за него е била срещата му с 87-годишният Папи, който се опитвал да постави рекорд като най-възрастния човек изминал този преход. “Разбрах, че опитът му е неуспешен, но въпреки това той може да е пример за много поколения“, каза българският пътешественик. 

Русенецът е набелязал този маршрут, вдъхновен от книгата „Моето приключение в Дивото“ на Черил Стрейд. Сега той самият ще опише своите преживявания в книга.

Вижте първия българин, покорил Апалашката пътека в САЩ

Петър Ванев е на 31 години и е роден в Русе. Възпитаник е на ПМГ „Баба Тонка“ и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. Той е и първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. Той премина през западната част на континента от юг на север, през пустинята Мохаве, снежните планини на Сиера Невада, Южните Каскади, вековните гори и вулканите на Орегон, до дефилето на река Колумбия и Северните Каскади на Вашингтон.

Основната цел на Петър Ванев е да покори т.нар. Тройна Корона на САЩ, в която влизат Тихоокеанският хребетен път, Апалашката пътека и Континенталният преход. За да осъществи изцяло мечтата си, пътешественикът се е прицелил в Континенталният преход, който смята да измине през следващата година.

„Целта ми е да дам възможност на хората да видят малко познати места през моите очи и да ги накарам да повярват в силата на човешкия дух“, споделя Петър Ванев.

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да го предложи за едно от Лицата на Русе.