Връх Вашингтон – дестинация за любителите на сурови условия

  • Връх Вашингтон – дестинация за любителите на сурови условия
    Връх Вашингтон – дестинация за любителите на сурови условия

Ако обичате зимата и имате изразен силен афинитет към екстремен парапланеризъм или изкачване на планини в тежки условия, то връх Вашингтон е дестинация точно като за вас.

Там снеговалежите са целогодишни, температурите са ужасяващо ниски и ви очакват само скована в лед девствена природа и вледеняващ студ. Това е планината Вашингтон, която може да се „похвали“ с истински арктически условия, бидейки най-високата точка в североизточната част на САЩ – именно там се намира връх Вашингтон.

Имайте предвид, че условията на върха са изключително тежки, той е висок 1917 м, но според алпинисти трудностите, които можете да срещнете при изкачването му, могат да бъдат сравнени с тези при катеренето на връх Еверест.

Индианците наричали връх Вашингтон „домът на Великия дух“. Въпреки лошите условия той е магнетична туристическа дестинация за търсачите на силни усещания, които обаче могат да се доберат до него само, когато условията го позволяват. Това, от своя страна, се случва рядко. На върха алпинистите ги очаква обсерватория, както и множество туристически пътеки.

Най-ниската температура, измерена там, е -46 градуса. На върха бушуват вледеняващи ветрове като най-високата им измерена скорост е  372 км/ч. Вятър с подобна сила може да бъде сравнен по мощ само с ураганите, а ниските температури се доближават до тези на Южния полюс. За любителите на снега – в тази планина той е постоянен и обилен и снежната покривка достига 7 м.