Всичко, което сте искали да знаете за диамантите

  • Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
    Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
  • Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
    Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
  • Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
    Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
  • Всичко, което сте искали да знаете за диамантите
    Всичко, което сте искали да знаете за диамантите

Момичетата обичат диаманти или поне така се твърди. В амстердамския Музей на диамантите обаче има много повече от изложба на скъпоценни камъни върху бижута. Тук не само ще научите много за добиването, полирането и употребата на диамантите, но и можете да се научите как да различавате истински от фалшив диамант. 

Къде растат диамантите? - В древни времена хората не са знаели откъде идват диамантите и са смятали, че растат в земята, като семенца. 

Как се полира диамант? – При обработката на добитите в мините диаманти (рязане, полиране и т.н.) се губи около 60% от обема на минерала. За сметка на това цената му се увеличава повече от два пъти. Полирането на диамантите трябва да става много внимателно, защото дори едно грешно движение и диамантът може да се пръсне на хиляди миниатюрни парченца и дори да изгори. Това се дължи на специфичната структура на молекулата му. 

Как се определя цената на диаманта? - Цената на всеки един диамант се определя по така наречената система на 4 С-та – Carat, Clearness, Colour, Cut (карати, чистота, цвят и форма). 

Как да срежем диамант? – Може би сте се чудили, ако диамантът е най-твърдото вещество, то с какво се реже? Отговорът е – само диамантено острие може да среже диамант. Не, научният гений на човечеството все още не е открил по-твърдо вещество.

Защо измерваме диамантите в карати? - В древни времена, когато не е имало прецизни кантари, за измерването на скъпите диаманти са се използвали семената на дървото рожков (на английски carob). Те имат едно удивително свойство – всяко едно семенце тежи точно 0,2 г. Ни повече, ни по-малко. Според една версия именно оттам идва и думата карат. По същия начин са се използвали и семенцата рати на дървото абрус, като е възможно те да са предшественик на думата "карат".

Защо в Амстердам?Амстердам е една от световните столици на диамантите от векове. Всъщност всичко започва, когато евреите са изгонени от Испания от Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски. Много от тях, изкусни майстори в обработката на диаманти, бягат в Амстердам, където започват нов живот и оживена търговия. Тази ситуация се запазва до към 70-те години на миналия век, когато търговията с диаманти се премества в Антверпен. Днес в Амстердам е съсредоточена туристическата част – къщи за диаманти, магазини, музеи. Някои от най-известните диаманти в света като Екселсиор и Кохинор са полирани в Амстердам.

За какво се ползват диамантите? – Само 20% от всички диаманти се ползват за изработката на бижута. Всички останали намират приложение в създаването на режещи инструменти, зъботехниката и др.

Как да различим истински от фалшив диамант? – В Музея на диамантите в Амстердам можете да се научите да различавате истинските от фалшиви диаманти. Много често цирконий, планински кристал и други камъни са представяни за диаманти. След като изгледате кратко видео, ще можете да проверите какво сте научили, като се опитате да познаете диамант сред 10 други минерала.

Работно време, входни такси и адрес на музея можете да намерите тук.