Вулкани край Рим се пробуждат след 36 хиляди години

  • Вулкани край Рим се пробуждат след 36 хиляди години
    Вулкани край Рим се пробуждат след 36 хиляди години

Спящи от 36 хиляди години вулкани край Рим предстои да се пробудят.

Това предвиждат учени от Италианския национален институт по вулканология и геофизика. Докато проучвали минали изригвания на спящите днес вулкани, те установили, че вулканската планина Албани (на 20 км от Рим) се пълни с течна магма и ще изригне поне още веднъж.

Заради затишието през последните 36 хиляди години, хората днес обичат да използват почивните си дни за разходки в местността със спящите вулкани.

Редица фактори потвърждават откритията на учените, като например сателитни данни, които сочат, че всяка година хълмовете се издигат средно с 2-3 мм, поради нараснало напрежение под земята.

Въпреки констатациите, че дейността на вулканите в планината Албани се увеличава, учените уточняват, че няма място за притеснение, тъй като процесът е бавен - не се очаква те да изригнат скоро.

„Трудно е да се каже със сигурност кога вулкaните ще изригнат отново, но вероятно това се отнася до период от 1000 години“, споделя Фабрицио Мара, част от екипа на учените, които правят проучвания на територията на планината Албани.

Погледнато в исторически план, изригвания в този район се случват веднъж на 40 хиляди години.