В Рим без пукната пара

  • В Рим без пукната пара
    В Рим без пукната пара

Рим е един от европейските градове, които събират пълчища туристи целогодишно. Понякога даже може да ви се стори, че моткащите се чуждестранни баби и азиатски групи са далеч повече от самите италианци. Тъй като и други са усетили този момент, Рим се е превърнал в дестинация с пълния капацитет да сдъвче и изплюе портмонето на всеки турист. Сега е моментът да затаите дъх, понеже сме на път да ви разкрием нещо страхотно – можете съвсем смело да се гмурнете в атмосферата на този прекрасен град и без да спестявате от закуски или да чакате да ви върнат парите от изравнителните сметки за парното. Е, все пак сигурно ще ви се наложи да се разделите с някое и друго евро, но пък „Рим с малък бюджет“ съвсем не звучи достатъчно драматично като за този град. 


Ходете пеш 

Рим е разстлан на голяма площ и има доста крайна квартали, но ако не изпитвате неимоверно желание да се любувате на италианските побратими на нашите панелни апартаменти, можете и да си спестите по-отдалечените места. Историческият център на града, както и някои от най-китните и красиви кварталчете, са общо взето събрани на едно място и съвсем спокойно могат да бъдат обиколено пеш за няколко часа. А освен това така и ще изгорите калориите от огромните количества пица и паста, които просто няма как да ви се разминат в Италия. Все пак имайте предвид, че ходенето не е съвсем малко, а голяма част от улиците са застлани с калдъръм, така че по-добре дайте почивка на токчета и други неудобни обувки. 

Възползвайте се от безплатните забележителности

Факт е, че повечето музеи и голяма част от историческите забележителности, като Колизеумът и Форумът например, са платени. Все пак има достатъчно интересни неща, които можете да разгледате напълно свободно. Разбира се, няма как да пропуснете площадите като Пиаца Навона, Пиаца Венеция, Пополо и Ди Спаня, но освен тях има и други безплатни забележителности, от които бихте могли да се възползвате. Така например, в последната неделя от всеки месец можете да посетите музеите на Ватикана без да плащате каквато и да било такса. Вярно, ще си почакате на километричната опашка, но пък и това си има своите предимства – покрай вас ще минават всевъзможни типажи от цял свят, почти като на театър. 

Тръгнете по малките улички

Когато пък ви писне от глъч и туристи, можете да се насочите към някои от по-спокойните кътчета в Рим, като седемте хълма, на които е бил построен. Най-известният от тях е Авентин и отсега ви предупреждаваме, че вероятно ще се влюбите. На върха му е разположен малък парк, който представлява самата идилия – портокалови дървета, прегърнати италианци и гледка към целия град. В близост се намира и вратата, блокираща достъпа към Малтийския орден. Тук ще имате възможността да освободите воайора, дремещ у вас, като надникнете през ключалката на вратата, за да видите красивия купол на базиликата „Св. Петър“. В подножието на Авентин пък можете да разгледате забележителности като Пирамидата на Цестий, и то далеч от масовия захлас.

Струва си да се разходите и по малките улички на квартали като Тестачо и Трастевере. Двата квартала са доста различни, но много пленителни – първият е едно от любимите места на младите римляни, а вторият ще ви грабне с тесните си улички, дървени кепенци и тераси-джунгли. И на двете места ще срещнете много улични музиканти, чиято музика съвсем естествено се слива с духа на града. Много ще ви се зарадват, ако седнете и ги послушате, особено пък ако и ги възнаградите с нещичко. 

Рим е един от италианските градове, които просто няма как да пропуснете. Въпреки че при добро желание съвсем спокойно можете да изхарчите годишния си доход по време на екскурзията, да си прекарате страхотно с малък бюджет също е напълно възможно. Необходими са ви единствено ентусиазъм и малко италианско безметежие. 

Вече ви се ходи в Рим? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим!