Вярата в църквата в Чуйпетлово

  • Вярата в църквата в Чуйпетлово
    Вярата в църквата в Чуйпетлово

Случвало ли ви се е да попаднете най-ненадейно на място, което внезапно ти сграбчва сърцето и го залюлява в ритъм, който връща назад в миналото и те приласкава в прегръдка?

На по-малко от 50 километра разстояние от центъра на София се намира селцето Чуйпетлово. Сгушено е в южните склонове на Витоша.

Самият път от Боснек до Чуйпетлово подсказва, че попадаш в магическо кътче. Такава красота цари наоколо. Ранна пролет, тучно зелено, меки склонове, мирис на дъхави цветя. Никога няма да ми омръзне да повтарям, че България е най-красивата страна – ей така, като любима мантра.

Но това не е всичко, защото освен природа в Чуйпетлово се намира една от най-изумителните църкви, които сме посещавали. Църковен храм „Света Петка“ - построен през 1860 г. на хълм, от който се открива спиращ дъха пейзаж. Интересното е, че  е изградена по турско време, когато е имало правило християнските храмове да се строят в ниското. А „Света Петка“, макар и малка, гордо извисява снага на високо. Като орлица.

41642  41646

Стенописите и иконографията са повече от впечатляващи. Подобно усещане съм изпитвала в църквата в Добърско. Също и в Берат, Албания. Изумителни цветове и образи.

Също и разруха, уви. Част от фреските са увредени и в критично състояние. Това не може да продължава. Подобно културно наследство не бива да има такава съдба.

Оптимист съм, че популяризирането на този обект, който дава истинско умиротворение, ще попадне в полезрението на Министерство на културата и ще бъдат предоставени средства за ремонтиране на светинята.

Уникална забележителност, която предизвиква упование в Бога, гордост и смирение в същото време  – горещо я препоръчвам!

Снимките са дело на Тео Лулчев.

41643

41644