Ягодинската пещера и “Орлово око” – две места, които трябва да видите

  • Ягодинската пещера и “Орлово око” – две места, които трябва да видите
    Ягодинската пещера и “Орлово око” – две места, които трябва да видите

Ягодинската пещера се намира в може би най-магнетичната българска планина – Родопи.

Разположена на 20 км южно от град Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина, тя се е превърнала в желано място за туристи от цялата страна. За да стигнете до пещерата, трябва да се движите по шосето Девин-Доспат, като завиете вляво при стената на язовир Телеш. Оттам нататък пътят е еднолентов и поради тази причина автобуси не се движат, но за сметка на това се предлага маршрутен транспорт.

Самата пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, като само третият е електрифициран (той е и най-нисък). За посетителите му е изградена 1100 м пътека, като входът и изходът са изкуствено създадени. Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж. Установено е, че там са живели сръчни майстори-грънчари, през IV-тохил.пр.Хр. Събирали са глината от вътрешността на пещерата, както и от коритото на Буйновска река (пещерата се намира на десния ѝ бряг). Имало е и глинени пещи, в които са били изпичани съдовете. Тези древни хора са престанали да обитават пещерата след срутване, причинено от земетресение.

Мястото впечатлява с множеството сталактити, сталагмити и сталактони, а също и с различно оцветените скални слоеве. Температурата вътре е постоянна – 6 градуса, а влажността е много висока – 92 %. Пещерата е обитавана от 11 вида прилепи, като 6 от тях са застрашени от изчезване в цяла Европа.

Ягодинската пещера и “Орлово око” – две места, които трябва да видите
Снимка: wikipedia.org

Ягодинската пещера е сред 100-те национални туристически обекта, включена под №89. Тя работи целогодишно от 9 до 17 часа, като влизането става на всеки час. Последното за деня е в 16:45 ч. За удобство на посетителите, пред пещерата е направен паркинг, има също и ресторант.

Има още един интересен обект в района, който си струва да се посети – Орлово око. Представлява специално изградено съоръжение за наблюдение. Построено е през 2009 година от туристическо дружество Родопея, село Ягодина. Оттогава пред Ягодинската пещера могат да бъдат видени жители на селото, които предлагат извозване с джип до тази местна атракция. Самото съоръжение, всъщност е платформа, построена на ръба на скала, на 1563 м надморска височина.

Оттам се отваря гледка към: Буйновското ждрело; село Ягодина; село Борино; Чала. В далечината се открояват части от Рила и Пирин, както и планини в Гърция. Денивелацията от шосето, намиращо се в ждрелото на Буйновска река до Орлово око, е доста голяма – над 600 метра.

Ягодинската пещера и “Орлово око” – две места, които трябва да видите
Снимка: wikipedia.org

За да бъде построен този атракцион, са ползвани сумите от таксите за посещението на Ягодинската пещера. Платформата е проектирана да издържа до 3 тона.

В случай, че обичате силните усещания, непременно направете това пътуване с джип от Ягодинската пещера до Орлово око. Само по себе си едно пътешествие по такъв терен е незабравимо!