Екстремен уикенд: Пропастна пещера Ухловица в Родопите

  • Екстремен уикенд: Пропастна пещера Ухловица в Родопите
    Екстремен уикенд: Пропастна пещера Ухловица в Родопите

В недрата на Родопите има една пещера, която привлича все повече любопитни очи. Това е пещерата Ухловица.

Тя се намира на 25 км югозападно от град Смолян и на 3 км североизточно от с. Могилица. Разположена е в горното поречие на река Арда в близост до границата с Гърция. До нея можете да стигнете като от град Смолян тръгнете по пътя за село Смилян. След селото следвайте пътя за село Кошница. На 2 км след селото се намира паркингът на пещерата. За улеснение можете да следвате табелите за Крепостта Кошница, която се намира на 3 км преди пещера Ухловица. Табелите за крепостта започват от Смолян.

От паркинга до пещерата ви очаква 800 м. черен път, който да изминете пеша. За това разстояние се преодолява денивелация от 160 м., което включва и 180 стълби. По пътя има беседки и маси с пейки за почивка. Освен външните 180 стъпала, в пещерта ви очакват още 280, които трябва да минете на отиване и на връщане. Затова пещерата не е подходяща за деца под 7 години и за хора със затруднения в придвижването.

Ухловица е една от най-старите пещери в България със своите над 3.5 милиона години. Тя е пропастна пещера и е разделена на 2 етажа с дължина 460 м. Отворена е за посещение през 1984 г., когато е облагородена напълно от жителите на близкото село Могилица. Температурата е постоянна – 11 градуса. В пещерата се слиза до 25 метра.

Екстремен уикенд: Пропастна пещера Ухловица в РодопитеСнимка: www.rodnoto.bg

Името на пещерата е даде от Улулица, вид сова, която е живяла по тези места. Най-интересните скални образувания тук са коралитите и драпериите, много наподобяващи пипала на октопод. “Вещицата”, “Стопанинът” на пещерата и “Стопанката” с 4-те ѝ деца са само част от забележителностите, които ще видите.

В дъното на пещерата има бял варовиков водопад, който блести, заради парченцата кварц. Ще видите и леглата на 3 езера, които се пълнят само в периода на снеготопене (април – май) и сед това пресъхват. В Ухловица живеят и 8 вида прилепи. Трябва да знаете, че снимате в пещерта е разрешено само на определени места.

Полезна информация:

Работно време :
9:00 – 17:00 – последна група в 16:00 часа
Летен сезон (май-септември) – без почивен ден
Зимен сезон (октомври-април) – понеделник и вторник почивни дни
Пещерата работи и на официалните празници, независимо в кой ден от седмицата са
Влизането става на кръгъл час

Цени:
възрастни 6 лв.
за учащи 3 лв.
група по малка от 5 човека заплаща обща такса 30 лв.

Забележителности в района на пещера Ухловица :
– пещара Надарска
– пещера Бориковска
– пещера Голубовица и Гарга дере
– крепост Кошница
– Агушевите конаци
– извора на река Арда

За допълнителна информация посетете сайта на пещера Ухловица.

***