Юта ще се сдобие с нов държавен парк, кръстен на динозавър

  • Юта ще се сдобие с нов държавен парк, кръстен на динозавър
    Юта ще се сдобие с нов държавен парк, кръстен на динозавър

Юта е на път да създаде два нови държавни парка, единият от които ще бъде кръстен на 100-годишен динозавър, чиито кости са открити около Моаб, който е известен като столица за отдих на щата.

Части от района на Далтън Уелс в окръг Гранд ще се превърнат в щатския парк Ютахраптор, след като костите на неизвестен динзозавър бяха изкопани в района.

Според списание Smithsonian, Utahraptor ostrommaysi е покрит с пера двуног хищник, който се простира на повече от 8 и половина метра дължина и тежи повече от 600 килограма.

Юта ще се сдобие с нов държавен парк, кръстен на динозавър
Снимка: wikimedia

Първите екземпляри от Utahraptor са намерени през 1975 г. в каменоломната Dalton Wells, а голям нокът на крака и други останки са открити през 1991 г.

Останките на приблизително още 10 динозаври са открити оттогава в района, който е в непосредствена близост до Arches National Парк.

Юта ще се сдобие с нов държавен парк, кръстен на динозавър
Снимка: wikimedia

 

Сега Ютахраптор се превърна в официален динозавър на щата, а новият парк, наречен в негова чест, ще обхваща 6500 акра земя, включващ 240 км пътеки за планинско колоездене и туризъм. Новото финансиране и предназначение ще спомогнат за опазването на земята и за предотвратяване на кражбите на фосили от района.

Вторият нов държавен парк ще бъде формиран от резервоара Lost Creek в окръг Morgan, който ще се превърне в State Lost Creek State Park. Ловът на дивата природа там вече ще бъде ограничен до водолюбиви птици и това е популярно място за риболов на пъстърва, разходка с лодка и водни спортове.

Новите паркове ще бъдат 45-и и 46-и в щата, а според фискална бележка, приложена към сметката, те биха могли да струват на посетителите до 25 долара входни такси и до 40 долара за къмпинг в тях.