Суоменлина - крепостта на Финландия

  • Суоменлина - крепостта на Финландия
    Суоменлина - крепостта на Финландия

Суомелина, „крепостта на Финландия“, се простира на няколко острови без автомобили, свързани с мостове.

Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство първоначално е построен от шведите в средата на 18 век. Визуално поразителен и исторически напомнящ, той предлага поне еднодневни отклонения: няколко музея, бункери и крепостни стени и единствената останала във Финландия подводница от Втората световна война. Кафенета и места за пикник има в изобилие.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

На главния кей на Суоменлина, розовата сграда Рантакасарми (Jetty Barracks) е една от най-добре запазените през руската епоха. Там се помещава малка изложба и полезния многоезичен туристически офис, който предлага съдържание за изтегляне за вашия смартфон. От тук тръгват обиколки с екскурзовод на Суоменлина.

В близост до туристическия офис ще намерите хостел, супермаркет и отличителната църква на Суоменлина. Построена от руснаците през 1854 г., тя служи като руско православно място за поклонение до 20-те години, когато става лутерански. Удвоява се като фар - маякът първоначално е бил газов, но сега е електрически и все още се използва.

От главния кей пътека със сини табели свързва основните атракции. До моста, който свързва Iso Mustasaari и главния остров, Susisaari, се намира Suomenlinna-Museo, музей на две нива, обхващащ историята на крепостта.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Най-изпълнената с истинска атмосфера от онова време, част на Суоменлинна, Кустаанмиека е в края на синята пътека. Проучването на старите бункери, рушащите се крепостни стени и оръдия ще ви дадат представа за тази крепост и има много тревисти места за пикник. Монументалната кралска порта е построена през 1753–54 г. като двуетажна крепостна стена, към която е добавен двоен подвижен мост и стълбище. През лятото можете да вземете воден автобус обратно до Хелзинки оттук, спестявайки ви разходката обратно до главния кей.

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Няколко други музея са осеяли островите, включително музея Ehrensvärd-Museo, някога домът на Августин Ehrensvärd, който е проектирал крепостта. Отвън сложната военна гробница на Ehrensvärd се намира срещу Viaporin Telakka, живописна корабостроителница, където производители на платна и други работници строят кораби от 1750-те. Сухият док побира до две дузини лодки; в наши дни се използва за поддръжка на дървени съдове.

Vesikko е единствената останала подводница от Втората световна война Финландия. Очарователно е да се качиш вътре и да видиш как работи всичко. 

Суоменлина - крепостта на Финландия
Снимка: pixabay

Обратно на Iso Mustasaari е Sotamuseo Maneesi, който има изчерпателен преглед на финландското военно минало, от бронзови оръдия до артилерията от Втората световна война. Доста контрастен е близкият музей на играчките Suomnelinna, възхитителна частна колекция от стотици кукли и почти толкова мечета, която има кафене на място.

Правенето на пикник е чудесен начин да се възползвате максимално от тревата, гледките и (надявам се) слънчевата светлина на Суоменлина. Около 17.15 ч. Си струва да се намери място за наблюдение на огромните балтийски фериботи, които преминават през тясната пролука между островите.