Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин

  • Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин
    Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин

Другари приключенци и планинари, открихте ли нови светове това лято?

Ако още не сте тръгнали наникъде, има време да го направите. Има два върха в Пирин, за които искам да ви разкажа и които наистина заслужават вашето внимание. Ако никога не сте се качвали на Зъбът и Куклите или дори не сте чували за тях, то сега е времето да го направите. Имената на върховете не са случайни. Те произлизат от формата им. Зъбът наистина е остър като зъб, а Куклите са няколко остри ръба, наредени един след друг точно като кукли.

Маршрутът за изкачването им тръгва от хижа Беговица. Първоначално, като поемете по пътеката, няма да ги виждате. Тя върви нагоре и постепенно започва да се открива панорама на околните върхове. Продължете да вървите само нагоре. Теренът е разнообразен - ту каменист, ту равна пътека. На места има тесни участъци, по които трябва да бъдете по-внимателни. Но все пак не се изисква по-специална подготовка, освен това да имате удобни обувки - задължителни при такива разходки в планината.

След като вече сте минали голяма част от пътя, ще се озовете в подножието на своята цел. От лявата страна пред вас ще се извиси Зъбът, а от другата - Куклите. Двата върха са свързани помежду си с премка, която се нарича Пътека на мира. Дотам е най-сериозното изкачване, а оттам вече трябва да решите дали ще качите и двата върха, или ще поемете към Куклите и пътеката, която ще ви отведе обратно към хижа Беговица.

Изкачването до Зъбът не отнема много време, тъй като вече сте набрали по-голямата част от височината. Панорамата, която се открива оттам, е много красива и обхваща различните дялове на Пирин. Тя продължава да бъде същата и от Куклите, които са много интересни за преминаване – сами ще се уверите в това, като застанете в подножието им. За да достигнете до тях, трябва да се върнете обратното на Пътеката на мира и оттам да поемете нагоре в другата посока. На места и там има стръмни участъци, по които трябва да бъдете внимателни.

Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин
Снимка: Михаела Стоянова

Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин
Снимка: Михаела Стоянова

Зъбът и Куклите – нетрадиционен маршрут в Пирин
Снимка: Михаела Стоянова

След като вече тръгнете обратно надолу, отново ще се озовете на пътеката, която води до изходната ви точка. Оттамнататък вече е приятно слизане, което винаги отнема по-малко време. Разходката до върховете ще ви отнеме около 5-6 часа в двете посоки, като, разбира се, може и да е повече, ако сте от хората, които обичат да спират за почивка и да се любуват на красивата природа наоколо. Затова е хубаво да си отделите целия ден за това приключение. Пригответе необходимата екипировка и храна и вода, защото по пътя няма.

Изкачването на върхове като Зъбът и Куклите е едно различно преживяване, защото те не се причисляват към най-традиционните маршрути в Пирин. Ако сте почитатели на новото и непознатото, то със сигурност места като тези са за вас.

Открийте още идеи за маршрути в Пирин