Забележителности в Монтана, които си заслужават

  • Забележителности в Монтана, които си заслужават
    Забележителности в Монтана, които си заслужават

Монтанезиум, Кутловица, Фердинанд, Михайловград – различни имена, които носят отпечатъка на различни епохи, но винаги в сърцето на един и същи град.

Ако все още не сте се досетили, това е Монтана. Намира се в Северозападна България и е разположен на река Огоста. На изток от града е възвишението Пъстрина с едноименния връх Пъстрина, който е висок 563 м. А на юг е Монтанското Бърдо или Баира, висок 307 м. На югозапад се намира язовир Огоста, построен през 1986 година.

Ето и няколко от основните забележителности в Монтана, които заслужават вниманието ви, ако се окажете в тази част на България.

Кастра Ад Монтанезиум

Първото име на града, Монтанезиум, датира от римско време, когато по тези земи е била изградена крепостта Кастра Ад Монтанезиум. По това време са били построени и много обществени сгради, храмове и бани. Тази крепост се намира на върха Калето и там могат да се видят артефакти от дълбока древност. Пред вас се разкриват останки от помещения, бани и наблюдателни кули от далечни векове.

На входа на крепостта има схема, която ни представя от коя епоха са различните открития в това наситено с история място. За удобство на посетителите са поставени и пейки, от които се открива красива гледка към язовир Огоста.

Язовир Огоста

41254

Язовир Огоста е четвъртия по площ изкуствен водоем в България. Водите на язовира се използват за производство на електричество и захранват две водноелектрически централи. Любителите на риболова задължително трябва да метнат въдиците си тук и да пробват късмета си. Носят се легенди за изобилието от водни обитатели и техните впечатляващи размери. В близост до язовира има ресторанти и комплекс с почивна база и басейни. Гледката, която се разкрива от там е впечатляваща.

Лапидариум Монтана

41250

Лапидариумът е открита археологическа експозиция, която е част от Историческия музей. Разположен е в Попската градинка. Паметниците, които са изложени там, ще ви помогнат да разберете каква е била почитта към древни богове и разказват без думи за римски императори и древни управници. Вълнуваща е срещата с тези артефакти, които са пътували толкова много във времето и стоят като безмълвни свидетели на далечни времена.

Михайловата къща Монтана

В непосредствена близост до Лапидариума се намира и къщата на Христо Михайлов. Там може да се разгледа една интересна етнографска експозиция, която се отнася за градския и селския начин на живот от края на 19-и до началото на 20-и век.

Старата баня Монтана

Банята се намира в централната градска част. Била е построена през 14-и век от местните мюсюлмани. Предполага се, че тази баня е съществувала още от римско време. Преди няколко години старата баня се сдоби и с табела с интересна историческа информация.

Влакова композиция

Композицията се състои от парен локомотив и товарен вагон с оръдие. Участвала е в Септемврийското въстание през 1923 г. в тогавашния град Фердинанд. Може да се види в закрито стъклено помещение точно до чакалнята на ЖП гарата. А оръдието от композицията се съхранява в историческия музей.

Площад Жеравица

41248

Най-впечатляващата част от площада са фонтаните на Монтана. Те представляват няколко редици от множество водоскоци, които разхлаждат приятно в горещите летни дни и изпълват въздуха с успокояващия ромон на вода. Площадът е място, на което се отбелязват местни и национални празници и се организират концерти и тържества. Около площада са разположени Общинската администрация, Драматичния театър „Драгомир Асенов”, библиотеката „Гео Милев”. На площада се намира и паметникът на загиналите във войните за национално обединение.

Градски парк Монтанезиум

Паркът се намира в центъра на града и разполага с голямо езеро, което е заобиколено от различни видове дървета, много зеленина и пейки. Насред езерото е построена голяма каменна кула, от която се стичат огромни струи вода. Мястото е любимо за семейни разходки, детски игри и прохлада през топлите месеци.

През 2008 г. в парк Монтанезиум беше поставена бронзова статуя на Йордан Радичков. Тя е дело на скулптура Георги Чапкънов.

Може би малцина знаят, че село Калиманица, Монтанско е родното място на писателя. Интересно е също да се знае, че това село съществува до 1984 г., след това жителите му са изселени във връзка с изграждането на язовир Огоста. Така то остава завинаги под язовирните дълбоки води.

Слънчевата градина Монтана

Слънчевата градина е създадена през 1952 г., а през 2015 г. беше обновена и освежена. Сега градината разполага с голям брой пейки за отмора под приятната сянка на дърветата. Там се намира и една от най-големите рампи в България, където монтанските деца, тийнейджъри (и не само те), карат ролери и скейт.