Замъкът Балморал отваря врати за посетители за първи път в историята си

  • Замъкът Балморал отваря врати за посетители за първи път в историята си
    Замъкът Балморал отваря врати за посетители за първи път в историята си

За първи път замъкът Балморал в Шотландия отваря врати за широката обществеността, съобщава ДПА. Британският крал Чарлз III кани гражданите на острова да изживеят отблизо живота на кралското семейство в Хайлендс.

Посетителите вече могат да се насладят на обиколки с екскурзовод на няколко стаи в замъка, който е бил убежище за монарсите от времето на кралица Виктория, позволявайки им да се отпуснат в местната шотландска атмосфера.

Джеймс Хамилтън Годард, мениджър в Balmoral Estate, отбелязва: „Това е великолепно място и мисля, че кралят иска хората да го видят. Бяхме помолени да го подготвим и ние успяхме.“ Той добави, че посетителите с билет си тръгват с усещане за уютния ваканционен дом на кралското семейство.

Крал Чарлз III следва дълга поредица от кралски особи, които са оставили своя отпечатък върху Балморал, откакто Виктория и принц Албърт поръчват изграждането му през 1850-те години. Кралят заменя килимите в салона с шотландски тартан, отразявайки оригиналния стил, избран от кралица Виктория.

Стените на замъка съдържат картини на викторианския художник сър Едуин Хенри Ландсир, избран от крал Чарлз, който споделя страстта на своята прабаба Виктория към художника и скулптора. Ландсир, най-известен с бронзовите лъвове на площад Трафалгар в Лондон, е бил редовен летен гост в Балморал, като е преподавал рисуване на Виктория и Албърт.

Библиотеката на Балморал, която някога е служила като стая за закуска и обяд на Виктория и Албърт, сега е кабинетът на крал Чарлз, където той приема изтъкнати гости от цял ​​свят. Рафтовете на библиотеката са пълни с книги за историята на Шотландия, особено планинските кланове, речи на Алберт, както и романи и книги за поезия и изкуство.

Хората могат да разгледат библиотеката, която сега се използва като кабинет на Негово Величество и която вероятно е една от най-красивите стаи в цялата резиденция“, споделя Хамилтън Годард.

Освен това посетителите могат да видят гонга за вечеря, използван за призоваване на гости, направен от материали, спасени от британски военен кораб, участвал в битката при Трафалгар.

Билетите за обиколките с екскурзовод, на цена от £100 или £150 със следобеден чай, бяха разпродадени в рамките на 24 часа, след като бяха обявени за налични. Четиридесет души всеки ден имат право да посещават кралската резиденция от 1 юли до 4 август.