Замъкът Бларни и Камъкът на красноречието

  • Замъкът Бларни и Камъкът на красноречието
    Замъкът Бларни и Камъкът на красноречието

Близо до село Бларни на 8 километра от ирландския град Корк има една много известна дестинация, която привлича вероятно някои от най-амбициозните хора на планетата.


На върха на крепостта туристите отиват, за да целунат Камъкът на красноречието, по-известен като Камъка Бларни. Вярва се, че който го целуне ще овладее магията на думите и ще стане най-красноречивия човек на земята. Милиони туристи, основно бизнесмени, търговци, режисьори и творци, катерят стъпките на замъка всяка година, за да целунат Камъка.

39017

Предполага се, че традицията датира някъде от 18-и век, но оттогава тя повелява желаещият да се сдобие с дара да се хавне на парапет и да увисне с главата надолу, докато целува камъка. По-късно парапетът е обезопасен, но хората все още висят с главата надолу.

39020

Легендите гласят, че създателят на замъка Кормак Макарти е трябвало да се яви на дело. Той помолил богинята Клиодна за помощ и тя му заръчала да целуне първият камък, който види по пътя си, когато сутринта отива към съда. Той го направил и след това успял да обърне делото в своя плоза, благодарение на уникално ораторско майсторство пред съдията.

39018

Макарти решил, че камъкът е вълшебен и затова го поставил на съхранение зад парапета в замъка. Има друга легенда за благородник от замъка Бларни на име Макарти, който е трябвало да предаде замъка си на англичаните в знак на лоялност, но винаги успявал да се изплъзне и да не го направи, благодарение на красноречието си.
Поради всичко това, в наши дни има термин в английсикят език - „бларни“, който означава „убедително говорене“ или „заблуждаващи безсмислици“