Защо да не ходим в Делхи?

  • Защо да не ходим в Делхи?
    Защо да не ходим в Делхи?

Може би се чудите защо този път ще ви посъвеваме да не ходите на дадено място в случая в Делхи.

Причините са прости и много неприятни – въздухът на в тази част на Индия е негоден за дишане, а водата – негодна за пиене. Буквално няма част от Делхи, която да не е замърсена територията е с площ от 4000 кв. км, а населението ѝ е два пъти повече от това на Ню Йорк Сити. Според данни на Световната здрвна организация това е най-замърсената част от света. Въздухът там е в пъти по-мръсен от този в Пекин, който е световноизвестен със своето замърсяване.

Причините за свгашното състояние на Делхи са следствие от интензивната урбанизация в района, прекалено много коли, както и практиката да се горят отпадъците. Резултатът от тези дейностие очевиден – плътна жълтеникава мъгла над града.

Защо да не ходим в Делхи?

Водите около Делхи също са изключително замърсени – дори свещената за индийците река Ямуна, втората по значимост след Ганг. 1376 километра от поречието й се намират в Индия, а 80% от замърсяването ѝ идва от онези 22,5 километра, които минават през Делхи. Всичко това се дължи на почвена ерозия, боклуци и химически отпадъци – затова на места реката е черна, а на други е покрита с бял слой. Въпреки че в Делхи вече има заводи за прерабработване на отпадъци, липсва нужната канализационна инфраструктура, която също е основен фактор за замърсяването на водите.