Защо това е най-мръсната река в света?

  • Защо това е най-мръсната река в света?
    Защо това е най-мръсната река в света?

Най-мръсната река в света се намира в Индонезия, преминава през западната половина на остров Ява  и е дълга 300 км. В планинските райони, откъдето извира, преминава през оризови терени и тихи фермерски селища по пътя си към Яванско море.

Очарованието на тази някога чудесна бавно течаща река, в която рибарите хвърляли своите мрежи, а морските птици намирали изобилие от храна, се изпарява бързо. В наши дни тя често е наричана най-замърсената в света.

Сега Цитарум преминава покрай пренаселените зони на фабрики и домове, които изсипват битовата си смет, отпадъци и канализационни директно във водите ѝ.

Защо това е най-мръсната река в света?
Снимка: flickr/MangAndri Kasep


В резултат на замърсяването от повече от 500 завода по нейното поречие и в съчетание с липсата на модерна канализация и сметища, тя е толкова препълнена с отпадъци, че едва може бъдат видени водите ѝ. Въпреки това местните ги използват за пиене, къпане и дори за готвене, подлагайки непрекъснато здравето си на риск.

Много преди да се влее в морето на източните брегове на залива Джакарта, реката се превръща в токсичен коктейл с цвят на кафе. Въпреки това често може да видите деца, които играят до купища плаващ боклук в нея. По-надолу по течението, жени в конусовидни шапки работят в полета, напоявани от реката. Те са сред 28-те млн. души, които зависят от водите ѝ, с които се напояват 400 хил. хектара оризови насаждения, рибни стопанства и се зареждат водоеми.

Водата е смесена с отпадъци и понякога мирише силно, а нейните най-лошите замърсители са десетките текстилни фабрики в Маялая, които изхвърлят химически отпадъци в нея. Те изхвърлят боядисаната вода в по-малките реки, които се вливат в нея. Понякога те са бели, понякога черни, червени, сини или жълти. Това е и причината властите да са си поставили за цел да върнат водата в нормални стойности в най-стратегическия речен басейн на Индонезия до 2025 г.