Защо университетът в Глазгоу е новата гореща точка за феновете на фантазията?

  • Защо университетът в Глазгоу е новата гореща точка за феновете на фантазията?
    Защо университетът в Глазгоу е новата гореща точка за феновете на фантазията?

За много посетители Университетът в Глазгоу прилича на нещо извадено от фантастичен роман, с неоготически сгради, надвиснали от мястото, разположено на хълм, с кули, статуи и сводести манастири.

Тази репутация вероятно ще бъде допълнително засилена, тъй като университета открива първия изследователски център в света, който се фокусира единствено върху фантазията.

Защо университетът в Глазгоу е новата гореща точка за феновете на фантазията?
Снимка: wikimedia

Според университета Центърът за фантазия и фантастика идва пет години след като академиците създават първите в света магистри по фентъзи литература. Центърът се ръководи от д-р Димитра Фими и д-р Роб Маслен и ще разгледа различни изрази на фантазията в литературата, изкуството, илюстрацията, игрите, филмите и телевизията.

Докато обявяването на центъра вероятно ще бъде вълнуващо за много учени, местоположението само добавя към привлекателността.

"Глазгоу е идеалното място за студенти в тази област! Заобиколени сме от всякакви изрази на фантазия и фантастика в самата архитектура на университета. Но това е и университет, ориентиран към бъдещето, който се интересува от водещи световни научни изследвания, които сега ще включват нашия Център за фантазия и фантастика", каза д-р Фими в изявление.

Центърът ще разгледа широки теми във фентъзито, включително мит, легенда, фолклор, спекулативна фантастика, въображаеми езици и готическа и свръхестествена фантастика. 

Защо университетът в Глазгоу е новата гореща точка за феновете на фантазията?
Снимка: wikimedia

Университетът се намира в град Уест Енд от 1870-те години. Той е четвъртият най-стар университет в англоговорящия свят и един от четирите древни университета в Шотландия. Невероятната основна сграда се намира високо на хълм, което я прави емблематична гледка в Глазгоу. Това е популярна атракция сред пътуващите, които отиват да се полюбуват на причудливия му вид и да спрат в музея на Хунтериан, художествената галерия и къщата на Макинтош.

Шотландия и останалата част на Обединеното кралство отдавна са привлекателна дестинация за феновете на фентъзи - Великобритания е създала някои от най-известните писатели в света в жанра, като JRR Tolkien, Philip Pullman и CS Lewis. Оксфорд е популярна дестинация за феновете на фентъзи, а феновете на Хари Потър често се отправят към Единбург, за да видят местата, вдъхновили историята.