Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов

  • Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
    Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов

Когато видиш кадър на зимната планина, от който ти се иска да метнеш ските или борда на рамо и да се телепортираш директно в снимката... е, тогава знаеш, че фотографът обича снежните склонове не по-малко от теб.

Можете да засечете Виктор Троянов с колелото лятото и със ските извън пистите зимата. Казва, че е сбъднал някои от мечтите си (като Аляска и Антарктида), а в началото на октомври се осъществява още една – календар със зимни фрийрайд снимки.

Ето какво ни разказа Виктор за планината, карането и снимането.

Кой е Виктор Троянов и какви са мечтите му?

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Малка Тодорка, Пирин

Казвам се Виктор Троянов, на 35, завършил съм Техническия университет. Доста дълго комбинирах инженерството и снимането, докато преди четири години реших да се отдам изцяло на фотографията. Изпълних две от мечтите си - да отида в Аляска и да карам ски на Антарктика. Мечтите ми са свързани с пътешествия. Има още много.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Стражите. Карач: Александър Михайлов

За първи път се запознах с фотографията... Първите ми целенасочени снимки бяха в Пирин, може би преди 15 години. Фотографирах Тевно езеро на залез - през ноември, току-що замръзнало. Тогава разполагах с една стара сапунерка от леля ми. Фотографията истински ме докосна няколко години по-късно, една есен, кръстосвайки улиците из старата част на София, в търсене на необикновени моменти.

Вдъхновява ме... Когато говорим за фотография - вдъхновяват ме светлината и движението.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Край Седемте рилски езера. Карач: Иван Троянов

Приключението за мен е... изследвам нови територии, въоръжен с фотоапарат, през призмата на любимите ми спортове - ските и колелото.

От много време се каня да... направя фрийрайд календар :) 

Катеренето ми дава... Часовете, прекарани в планината, дали катерейки или спускайки се, ми действат като терапия, такива моменти ме пречистват и зареждат.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Витоша. Карач: Валери Пелтеков

Зимното каране извън пистите за мен е... като да откриеш, че има и по-горно ниво в играта. То е висша форма на свобода и импровизация.

Човекът и природата... винаги са били неразривно свързани. Въпросът е какво е нашето отношение към природата и доколко можем да я съхраним.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Extreme fest, Казичене.

От времето в Аляска ще запомня... цветовете на есенната тундра. Следващия път, когато ме попитат, бих искал да кажа, че е карането на ски.

Това, което ме изненада най-много в Антарктида, беше... трудната логистика за достигането до континента, най-вече заради зависимостта от атмосферните условия и несигурните разписания на корабите. Тогава осмислих думите „накрай света“.

В България обичам да снимам... след приключенията в зимната планина, напролет обичам да изследвам Родопите. Есента обожавам Стара планина и често комбинирам каране на колело и снимане.

Истинско предизвикателство е да снимам... екстремни спортове, най-вече тези, които практикувам - ски и колела. Голяма тръпка е да снимаш спускане на технична линия, особено на приятел. Хем се наслаждаваш на карането по красивия склон, хем ти се вдига адреналинът, защото чувството ти е познато. Предизвикателство за мен е да снимам нови спортове, това лято снимах Европейското първенство по плажен тенис и беше много вълнуващо.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Шабленското езеро.

Никога не тръгвам на път без... доскоро не тръгвах без апарат в раницата, когато се отправях в планината. Последно време понякога си позволявам да не го нося, за да се насладя изцяло на карането, но в тези редки случаи имам поне GoPro камера.

Напоследък се захласвам... да снимам видео, което после сам да си монтирам. Миналата година направих първия си по-сериозен филм – „Призрачната планина“. Започнах да се увличам и от подводни снимки и гмуркане.

Зима извън пистите в снимките на Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

На снимката: Антарктида

Ако трябва да дам един най-важен съвет на начинаещите фотографи, той ще е: Не спирайте да снимате и да експериментирате, въоръжете се с търпение, опитвайте отново и отново. Търсете нови сюжети, нещо което ви е интересно и ви вълнува.

Пейката с най-красивата гледка, на която съм сядал, е... много са, но най-прясна е гледката от пейките, пред хижа Мазалат, към масива Триглав.

*

Първият фрийрайд календар за 2017 на Виктор Троянов ще бъде представен на 5 октомври 2016 г., 19:00 ч. в Betahaus, София. Събитието във фейсбук можете да следите тук. Ще има красиви снимки, разговори за каране и планини. За музикалния фон ще се погрижат DJ Ostap & Selector Stazz, като след 22:00 ч. партито ще продължи в бар FlipFlop. Хартиеното издание с размер A3 съдържа 12 висококачествени цветни и черно бели фотографии. Подборът включва ски/сноуборд екшън кадри с извънпистово каране от последните няколко сезона.

Още за Виктор Троянов вижте в сайта му тук