Златните мостове - кратко бягство от София

 • Златните мостове - кратко бягство от София
  Златните мостове - кратко бягство от София
 • Златните мостове - кратко бягство от София
  Златните мостове - кратко бягство от София
 • Златните мостове - кратко бягство от София
  Златните мостове - кратко бягство от София
 • Златните мостове - кратко бягство от София
  Златните мостове - кратко бягство от София
 • Златните мостове - кратко бягство от София
  Златните мостове - кратко бягство от София

Ставате по тъмно, работите до късно, борите се с разни напористи баби в градския транспорт по два пъти на ден, съседите ви тропат по стената и при звука от изпусната карфица... Изобщо вече ви идва в повече и нямате търпение уикендът да се покаже зад ъгъла. Но тогава пък идват други драми. Всеки ви дърпа нанякъде, чудите се къде да отидете, какво да правите и как най-после да си починете и то без да чупите касичката прасенце. Ходи ви се някъде сред природата, но пък точно сега нямате муза да влачите раници по баирите, а и вече ви е писнало от тегели из градските паркове. Не се отчайвайте, ние ще решим всички ваши проблеми! Е, добре де, всички няма как, но пък ако живеете в София или околността, можем да ви предложим едно страхотно решение за уикенд-дилемата - Златните мостове.

Какво са Златните мостове?

Златните мостове е местност в планината Витоша и представлява нейната най-голяма каменна река. Не си представяйте, че някой ексцентрик е решил да построи мостове от чисто злато над въпросната река. Има две основни версии за произхода на името. Едната е, че то идва от златистия мъх, който покрива камъните. Според други, преди време сред камъните имало много златист пясък. Каквато и да е истината, местността е изключително красива и предлага много възможности за туризъм, само на около половин час от София.

Как се стига до Златните мостове?

Има няколко начина да се придвижите от София до Златните мостове. Ако ходенето не ви плаши, можете да тръгнете пеша от кв. Бояна, местността се намира точно над този квартал. При съвсем спокойно ходене, маршрутът ще ви отнеме максимум около 3 часа. Ако пък предпочитате да пропуснете боянските къщи и да запазите разходките за планината, можете да използвате автомобил или маршрутка.

Ако изберете да стигнете до Златните мостове с личния си автомобил, трябва да имате предвид, че през зимата, когато навали сняг, достъпът на коли е ограничен между 11:00 и 14:00 часа, но само през уикендите. Причината за тази забрана, е че при зимни условия разминаването и обръщането на колите е доста затруднено. През останалото време от годината достъпът е свободен.

За съжаление, иначе доста добре развитият софийски градски транспорт, не разполага с редовна линия до Златните мостове. Това лято беше пусната зелена линия „Витоша“, чийто маршрут беше от центъра на София до местността, но линията работи от 15 юни до 29 септември. Можете да използвате автобусни линии №122 (от Автостанция Хладилника) и № 123 (от Метростанция „Г.М. Димитров“), за да стигнете до лифт Симеоново. Оттам до Златните мостове можете да стигнете пеш, по маркирана пътека, за около 2:30 ч. спокойно ходене. Най-близката алтернатива на градския транспорт е маршрутно такси № 10. Можете да го хванете от пл „Руски паметник“. Колите се движат целогодишно, но само през уикенда. Ако сте от най-ранобудните, можете да се качите на първата, която тръгва в 8:00. След това се движат през 40 минути, като последната от Златните мостове заминава в 16:00 часа. Цената на билета е 1,50 лв.

Последният вариант за привдижване до местността е с таксиметров превоз. Това удоволствие ще ви излезе около 30 лв. от пл. „Орлов мост“, тъй като след Околовръстния път се заплаща и връщането на колата до София.

Къде може да се отиде оттам?

След като пристигнете на това чудесно кътче от Витоша, имате няколко варианта за разходка, всички по маркирани пътеки. Първият е до х. Алеко (откъдето можете да се върнете в София с лифт Сименово), през почивен дом „Бор“ и местност Платото. Дължината на трасето е 7.5 километра и отнема около 2:30 часа. Ако изберете този маршрут, ще минете покрай резервата „Торфено бранище“, чиито торфени комплекси са на възраст между 1000 и 1500 години. Можете да се отбиете и до връх Камен дел, откъдето се разкрива изумителна гледка към града.

Вторият ви вариант е до кв. Княжево, откъдето пък можете да се придвижите до центъра на града с трамвай №5. Сред княжевската гора ще намерите няколко вековни дъба, единствените оцелели от някогашната гора. Ще преминете и през местност Бялата вода, където можете да пиете прясна витошка вода от чешмата и да се насладите на гледката към София от беседката. Продължителността на пътя ви ще бъде около 2:30 часа.

От Златните мостове можете да стигнете и до връх Копитото, за около 1 час. Алеята е много живописна, минава през буково-габърова гора и поляни, подходящи за почивки и романтични пикници. Гледката от връх Копитото е една от най-впечатляващите за Витоша. Другият връх, който можете да изкачите, като използвате Златните мостове за изходна точка, е най-високият в планината – Черни връх. Ще ви отнеме около 3 часа.

Последният маршрут, който ви препоръчваме да изпробвате е през хижа „Кумата“ и хижа „Еделвайс“, до хижа „Острица“. Продължителността му отново е около 2:30 часа. Ще видите владайската река, а и от няколко площадки можете да се насладите на гледка към каменната река. Минавате и през прохладна смърчова гора.

Преди да тръгнете напът, трябва да имате предвид, че Витоша е резерват, което означава, че късането на каквато и да е флора, както и паленето на огън, са забранени. Накъдето и да решите да поемете от Златните мостове, няма да сбъркате. След разходката може да се чувствате малко поизморени, но със сигурност ще сте и вдъхновени да започнете новата седмица с усмивка и позитивно настроение!